ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με τοπικά lockdown

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με τοπικά lockdown
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αν και στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο νέων lockdown, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών και από την αποτελεσματικότητα στην τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ραγδαία -εκτιμάται ότι το 50% των νέων κρουσμάτων ανήκουν στο συγκεκριμένο στέλεχος-, ενώ κάποιες περιοχές της χώρας τέθηκαν ήδη σε «πορτοκαλί συναγερμό».

Συγκεκριμένα, αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες παρουσιάζει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων, σύμφωνα με όσα είπε στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τις περιοχές, που εισέρχονται στο πορτοκαλί επιδημιολογικό επίπεδο.

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο, καθώς επίσης και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα, συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, καθώς και των μη εμβολιασμένων εργαζόμενων στις παιδικές κατασκηνώσεις.

covid19.gov.gr

Επίπεδο 3 - Πορτοκαλί

Να σημειωθεί ότι στο πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
  2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
    • αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
    • πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
    • πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Στις περιοχές που βρίσκονται στον «πορτοκαλί συναγερμό» σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς εντοπίζεται πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Υπήρξε, δε, έκκληση από τον Νίκο Χαρδαλιά για αυστηρή τήρηση των μέτρων στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου.

Η «χαρτογράφηση» αυτή του κινδύνου που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές εκλαμβάνεται και ως έμμεση προειδοποίηση για λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν δεν αντιμετωπιστεί η «έκρηξη» κρουσμάτων.

Σε περίπτωση, που οι «πορτοκαλί» περιοχές μετατραπούν σε «κόκκινες» τα μέτρα που προβλέπονται μέχρι στιγμής είναι:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
  2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
    • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
    • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
    • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
    - Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
    - Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
    - Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  5. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
  6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.