ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για την επιθετική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα - Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Ανησυχία για την επιθετική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα - Ποιες περιοχές προβληματίζουν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michael Varaklas

Παρελθόν είναι η εικόνα αποκλιμάκωσης της πανδημίας καθώς η εκθετική διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα συνεχίζεται, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο ανάσχεσης του νέου επιδημικού κύματος εν μέρω καλοκαιριού και αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας εντείνουν την ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, που απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς, λαμβάνοντας ακόμα και μέτρα υποχρεωτικότητας σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων, δηλαδή PCR τεστ κορωνοϊού και rapid test. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο η θετικότητα ανήλθε στο 4,05%.

Σήμερα, συνεδρίασε η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων, σταθμίζοντας τα δεδομένα της χώρας. Στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, η επιτροπή εξέτασε την επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος και η Κέρκυρα.

Την Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες εισηγήσεις στην κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς. Η επιβολή lockdown ακόμα και σε τοπικό επίπεδο είναι εκτός συζήτησης τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο κι από πλευράς Επιτροπής, ωστόσο αυτό που έχει ήδη συζητηθεί και αναμένεται να προχωρήσει είναι ο έλεγχος του ταξιδιώτη και στην επιστροφή του, καθώς και το πιο εντατικό testing όλων των νέων ή και των εργαζομένων στα νησιά.

Ήδη, από αύριο Πέμπτη, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, αναλαμβάνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με την ηγεσία του ΛΣ.

«Ζητώ τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία. Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου. Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι».

Αναλυτικά τα μέτρα για τα πλοία που τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη

Εξάλλου, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείεται να απασχολήσει η κατάσταση στις παιδικές κατασκηνώσεις, όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παπαευαγγέλου: Τα πραγματικά κρούσματα είναι τριπλάσια

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολόγων και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέρα από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν τη λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως τον περασμένο Φεβρουάριο χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε το επίπεδο των 3.000 κρουσμάτων, από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε δύο μόλις εβδομάδες.

«Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε πολύ περισσότερα», σημείωσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή» και εκτίμησε πως, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Αυστηρότερα μέτρα ζητούν Λινού και Καπραβέλος

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη χαλάρωση των μέτρων αλλά και την υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων.

«Πρέπει να υπάρξει ενιαία συνετή προσπάθεια για να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν. Είμαστε σε πολύ μεγάλη κρίση και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας. Να επιλεχθούν αυτά που αποδίδουν πολύ χωρίς να πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας φοβόμουν τον διχασμό. Να επανέλθει η μάσκα. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα μέσα μεταφοράς», είπε η κυρία Λινού μιλώντας στο Open, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι εναντίον των κλειστών χώρων. Δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα σε κλειστό χώρο».

«Σε επίπεδο αριθμών είμαστε στη χειρότερη κρίση, σε επίπεδο κινδύνου όχι. Η δική μου εντύπωση είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα, μπορεί και νωρίτερα από μία εβδομάδα. Έχουμε επιθετική αύξηση. Θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς. Θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία» σημείωσε.

Ο Νίκος Καπραβέλος δεν έκρυψε την ανησυχία του, κάνοντας λόγο για «χαλάρωση των μέτρων και υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων». «Εδώ γίνεται μεγάλη μάχη να πειστούν και δεν πείθονται για τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε άτομα πάνω από 12 ετών», είπε χαρακτηριστικά.