SeaAccess®: Η ελληνική ιδέα παγκόσμιας πρωτοτυπίας που κάνει τη θάλασσα προσβάσιμη σε όλους
Ανανεώθηκε:
«Διαβατήριο» για ασφαλή πρόσβαση στη θάλασσα σε χιλιάδες ΑμεΑ, ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα δίνει το SeaAccess®, μια ελληνική ιδέα που αποτελεί παράλληλα και παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ο καινοτόμος αυτός μηχανισμός είναι αυτοκινούμενος και χρειάζεται μόλις δύο λεπτά και δύο τετραγωνικά μέτρα παραλίας προκειμένου να προσφέρει ασφαλή και ταυτόχρονα αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό.
Αυτή ακριβώς είναι η μοναδικότητα αλλά και η πρωτοτυπία του μηχανισμού που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρία AkriΜan. Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της στο σχεδιασμό και την παροχή συστημάτων ανύψωσης και μεταφοράς ατόμων, αλλά και την τεχνογνωσία της στον τομέα των ανελκυστήρων, των κυλιόμενων διαδρόμων και των μηχανισμών πρόσβασης, η ελληνική εταιρία βρήκε την ιδανική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Αποτελεί έτσι έναν πρώτης τάξεως πρεσβευτή για τον ελληνικό τουρισμό σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, συνεισφέροντας στην επανεκκίνηση, αλλά και την αναβάθμισή του.
«Θέλαμε να βρούμε μια λύση για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και δεν μπορούν να χαρούν αυτόνομα τη θάλασσα και την ευεργετική και απελευθερωτική εμπειρία του νερού» εξηγεί ο κ. Αντώνης Μαντελάκης, Επιχειρησιακός Διευθυντής της εταιρίας AkriΜan.
Σε αντίθεση με αντίστοιχες υλοποιήσεις, ο μηχανισμός SeaAccess® έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Είναι τηλεκινούμενος και χάρη στον ενσωματωμένο πτυσσόμενο διάδρομό του και τη δυνατότητά του να κινείται με ευκολία πάνω στην άμμο μπορεί να τοποθετηθεί στην ακτογραμμή και να είναι έτοιμος για χρήση σε ελάχιστο χρόνο.
Δεν απαιτεί δηλαδή μόνιμες κατασκευές, δεν παίρνει χώρο στην παραλία, ούτε αλλάζει μόνιμα την εικόνα της, ενώ μπορεί να αποσυρθεί είτε στο τέλος της κάθε μέρας, είτε όταν οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς για κολύμβηση.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαντελάκης, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης του SeaAccess®, «φροντίσαμε να απαιτεί μικρό χώρο τόσο κατά την αποθήκευσή του όταν είναι μαζεμένο, όσο και όταν είναι τοποθετημένο στην παραλία για χρήση». Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, είναι σημαντικό ακόμη και μικρότερες παραλίες να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσβάσιμες.
Ταυτόχρονα, η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή και λειτουργική. Το μόνο που πρέπει να κάνει το άτομο με κινητικά προβλήματα είναι να πλησιάσει το SeaAccess® και να επιβιβαστεί στο κάθισμα του μηχανισμού. Μετά, και εντελώς αυτόνομα, χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο του μηχανισμού, οδηγεί το κάθισμα στο τέρμα του διαδρόμου και μπαίνει ανεμπόδιστα στη θάλασσα. Αντίστοιχα, για να επιστρέψει στην ακτή ακολουθεί την αντίστροφη διαδικασία. Επιβιβάζεται δηλαδή στο κάθισμα του SeaAccess® και επιστρέφει στην αφετηρία της διαδρομής του.
Αποτέλεσμα μελέτης που διήρκησε περίπου 3 έτη, το SeaAccess® δίνει έμφαση στις ιδιατερότητες του περιβάλλοντος όπου εγκαθίσταται και έχει ως γνώμονα να λειτουργεί πάντα άριστα και με ασφάλεια. Και αυτό γιατί η θάλασσα είναι «ζωντανή» γεγονός που σημαίνει πως, είτε λόγω αλλαγών του καιρού, είτε λόγω του παλιρροιακού φαινόμενου, η ακτογραμμή και η στάθμη της θάλασσας, συχνά αλλάζουν.
Και εδώ ακριβώς έγκειται το μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς η ευκολία εγκατάστασης/απεγκατάστασης και μετακίνησης του SeaAccess®, επιτρέπει να αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο οι συνθήκες που επικρατούν στην παραλία πριν τοποθετηθεί ο μηχανισμός για χρήση και να προσαρμόζεται η θέση του ανάλογα, αν χρειαστεί. Εφόσον, δε, οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς, το SeaAccess® απλά και εύκολα αποσύρεται από την ακτή.
Ελληνική πατέντα με παγκόσμιες προεκτάσεις
Η καινοτομία του SeaAccess®, το οποίο ήδη φέτος θα καταστήσει προσβάσιμες περισσότερες από 60 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, του δίνει και παγκόσμιες προεκτάσεις, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας διεθνώς. Η πρόσβαση στη θάλασσα για ΑμεΑ, αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα αφορά σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και η ύπαρξη μιας τέτοιας λύσης αποτελεί πρώτης τάξεως «διαβατήριο» για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν θα ήταν δε υπερβολή αν λέγαμε πως το καινοτόμο αυτό σύστημα -εφόσον εγκατασταθεί σε ικανό αριθμό παραλιών Δήμων και ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μας- μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Μαντελάκης, η συντριπτική πλειοψηφία των παραθαλάσσιων προορισμών σε διεθνές επίπεδο, δεν καλύπτει αποτελεσματικά την πρόσβαση στη θάλασσα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν εκκατομύρια συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής είναι αναμενόμενο να οδηγεί ολοένα και σε μεγαλύτερη ζήτηση για υποδομές προσβασιμότητας.
Ειδικά στην εποχή της «silver economy», όπου η προσέλκυση τουριστών τρίτης ηλικίας -πολλοί εκ των οποίων έχουν κινητικά προβλήματα- η παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης στη θάλασσα μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ της χώρας μας.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως το SeaAccess® κατέκτησε Silver Award στην κατηγορία «Προσβάσιμος Tουρισμός» στην 8η διοργάνωση του θεσμού Tourism Awards 2021, επιβεβαιώνοντας τόσο την καινοτομία αλλά και την αξία της ελληνικής αυτής πατέντας που μπορεί να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.