ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προ των πυλών το τέταρτο κύμα - Εκτιμήσεις για 20.000 κρούσματα την ημέρα

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michael Varaklas

Εκθετική είναι η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα που συνοδεύεται, όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από συνεχή αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο -για την ώρα- να επιβαρύνονται οι ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων μολύνσεων έχει εκτοξευτεί στα 2.127 κρούσματα έναντι των 912 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρχονται σε 112 έναντι των 48 πριν μία εβδομάδα.

Oι ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφονται στα λύματα, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021 καταγράφηκε αύξηση έως +530% στην ανίχνευση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, στη Θεσσαλονίκη αύξηση κατά +133%, αλλά και την Αττική +106%.

Όπως επανειλημμένα εξηγούν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο εργαλείο στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, δεδομένου ότι αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.

Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προειδοποίησε ότι «η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα» και συμπλήρωσε πως «πολύ σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα ενδεχομένως, ή και νωρίτερα.

«Φαντάζομαι προς τα μέσα με τέλη Αυγούστου η επιδημία να κορυφώνεται με πολλές χιλιάδες κρούσματα την ημέρα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, ο κ. Σύψας είπε ότι «ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, αλλά μιλάμε για χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», και εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε τα 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα κάτι που, κατά τον ίδιο, οφείλεται στο γεγονός ότι «έχουμε πολύ κόσμο ανεμβολίαστο».

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80%, αυτήν τη στιγμή δεν θα κουβεντιάζαμε για πανδημία» τόνισε, και πρόσθεσε πως «επειδή, δυστυχώς, δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο κύμα της πανδημίας, το τέταρτο κύμα».

«Κλειδί» το συνολικό ποοσοστό εμβολιασμού

«Με δεδομένη την δυναμική της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού της επιτάχυνσης, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το ποσοστό του εμβολιασμού που θα πετύχει η χώρα είναι παράγοντας «κλειδί» για την πορεία της πανδημίας:

«Εάν φτάσουμε σε ένα 75% στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, τότε δεν υπάρχει θέμα lockdown, γιατί δεν θα υπάρχει αρκετός αριθμός ανθρώπων χωρίς ανοσία.

Αν φτάσουμε στο 63%-65%, τότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα έχουμε θέματα με μικρά κύματα, που θα είναι όμως σε υψηλό επίπεδο.

Αν σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε στο περίπου 53% του συνόλου του πληθυσμού τότε δυστυχώς αυτό είναι και το απευκταίο σενάριο της συνεχούς αύξησης, καθώς μπορεί να φτάσουμε σε πάνω από 15.000-18.000 κρούσματα, στο τέλος Νοεμβρίου με Δεκέμβριο και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση, γιατί θα έχουμε πετύχει ανοσία της αγέλης, με τον κακό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμα κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εξέπεμψαν επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, ειδικά άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης