Κορωνοϊός: Από την Πέμπτη τα ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών
Τις λεπτομέρειες για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση ανακοίνωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Απαραίτητο εφόδιο για τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός τους» ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι «ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη διαδραστική επικοινωνία με τους καθηγητές τους», σημείωσε.
«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στα νέα παιδιά, για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν το κατώφλι των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης. Απαραίτητο εφόδιο για όλα τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι φέτος ο εμβολιασμός τους, κι όχι μόνο για τους πρωτοετής αλλά και για τους φοιτητές των παλαιότερων ετών. Θα είναι μία ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη διαδραστική επικοινωνία με τους καθηγητές τους. Θα πρέπει να είναι χρωματισμένη περίοδος κι όχι γκρίζα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις νεότερες ηλικίες, είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση εμβολίου» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα ανεμβολίαστα άτομα νεαρής ηλικίας», συνέχισε. Αναφερόμενη στον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος νόσησης για αυτές τις ηλικίες «είναι μικρός, αλλά υπαρκτός».
«Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι», σημείωσε.
«Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μία προδημοσίευση στο BMJ (British Medical Journal) είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι αποδεικνύει για πρώτη φορά, με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων που εκφράζονται γρήγορα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται αυξημένο ιικό φορτίο», συμπλήρωσε.
«Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά».
Από τις 15 Ιουλίου τα ραντεβού για εφήβους 15-17 ετών
Ανοίγει την Πέμπτη 15 Ιουλίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονέα και τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους στα εμβολιαστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, το ραντεβού εμβολιασμού θα γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς taxisnet και θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς ή όποιος ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Το ραντεβού θα μπορεί να κλειστεί σε ΚΕΠ ή φαρμακείο και απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ταυτοποιητικών στοιχείων τόσο του γονέα όσο και του παιδιού.
Παρακολουθείστε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό στο 57,6% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.