ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεκάδες κρούσματα σε κατασκηνώσεις - Ανήσυχοι οι γονείς, «συναγερμός» στις Αρχές

Κορωνοϊός: Δεκάδες κρούσματα σε κατασκηνώσεις - Ανήσυχοι οι γονείς, «συναγερμός» στις Αρχές
LUCA ZENNARO/ EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των γονέων που έχουν στείλει τα παιδιά τους για θερινές διακοπές σε κατασκηνώσεις, καθώς καθημερινά νέοι χώροι μπαίνουν στη λίστα εκείνων όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού. Στις αρμόδιες αρχές έχει σημάνει «συναγερμός».

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί κρούσματα στις κατασκηνώσεις σε Σοφικό Κορινθίας, Χανιά, Χαλκιδική, Καπανδρίτι, Λαύριο και Ηλεία.

Η κατασκήνωση στο Λαύριο, είναι ιδιωτική και βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το notioanatolika.gr καταγράφηκαν κρούσματα τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και στελεχών της κατασκήνωσης.

Όταν τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν κλήθηκαν οι γονείς και παρέλαβαν τα παιδιά που είχαν προσβληθεί αλλά και όλα όσα βρίσκονταν στις ίδιες ομάδες με αυτά ενώ απομακρύνθηκαν και οι ομαδάρχες και ομαδάρχισσές τους.

Αναστάτωση σε κατασκήνωση στην Ηλεία

Αναστάτωση επικρατεί και σε κατασκήνωση στην Ηλεία, όπου σύμφωνα με πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους στο ilialive.gr αναφέρθηκαν δύο ή τρία κρούσματα σε παιδιά, τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα από την κατασκήνωση, ενώ υπήρξε και περιορισμός δράσεων και απολυμάνσεις σε χώρους της.

Χθες μάλιστα κάποιοι γονείς στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας επέλεξαν να πάρουν τα παιδιά τους λίγο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, ωστόσο οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης φέρεται πως έχουν λάβει όλα τα μέτρα, ενώ τα παιδιά που έφτασαν εκεί για να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση δεν ήρθαν σε επαφή με άλλα.

Έξι κρούσματα στο Σοφικό

Χθες, κατά τη διάρκεια ελέγχων, που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα στην κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας. Τόσο τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά όσο και αυτά που ήταν στην ίδια ομαδα, απομονώθηκαν και αναχώρησαν από την κατασκήνωση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στην συγκεκριμένη κατασκήνωση αυτή την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκονταν περίπου 1.600 παιδιά ηλικίας 6 -15 ετών.

«Οι γονείς τους και οι κηδεμόνες τους εχουν ειδοποιηθεί , η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τηρούνται όλα όσα προβλέπονται και ορίζονται απο τον ΕΟΔΥ», δηλωσε στην ΕΡΤ ο υπεύθυνος της κατασκηνωσης κ. Σκούρας.

Κρούσματα κορωνοϊού σε άλλες τρεις κατασκηνώσεις

Εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες, σήμανε συναγερμός σε Χανιά, Χαλκιδική και Καπανδρίτι Αττικής, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Η κατασκήνωση στο Ακρωτήρι Χανίων έκλεισε μέχρι τις 16 Ιουλίου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 30, καθώς πέρα από τα 220 παιδιά 6-16 ετών που φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη δομή, βρίσκονταν εκεί ακόμη 50 άτομα συνοδοί, φροντιστές και προσωπικό καθαριότητας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της κατασκήνωσης έχουν ήδη εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό δύο εργαζόμενοι στην κατασκήνωση.

Το πρωί του Σαββάτου μεταβαίνει στη δομή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει ελέγχους στα παιδιά αλλά και στους εργαζομένους.

Επίσης, περίπου 14 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών φέρεται να έχουν εντοπιστεί σε μεγάλη παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής έξι σπιτάκια - σκηνές, τα οποία φιλοξενούσαν 13 άτομα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Τα περισσότερα από τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά, είχαν συμπτώματα.

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Παρασκευής και σε 3η κατασκήνωση στο Καπανδρίτι Αττικής όταν σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν τρία κρούσματα, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί ιχνηλάτηση σε παιδιά και εργαζόμενους, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα των μολύνσεων.

Σημειωτέον ότι η κατασκηνωτική περίοδος άρχισε την Πέμπτη 1η Ιουλίου και μάλιστα τηρήθηκαν αυστηρά μέτρα κατά την προσέλευση των κατασκηνωτών (παιδιών ηλικίας 6 έως και 16 ετών) οι οποίοι όφειλαν να έχουν μαζί τους εκτυπωμένο και να παραδίδουν στον υπεύθυνο, αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου με ταχεία μέθοδο ανίχνευσης αντιγόνου (rapid- test) που πραγματοποιήθηκε εντός 24 έως 48 ωρών πριν από την προσέλευση.

Αναστατωμένοι οι γονείς, συναγερμός στις Αρχές

Με τον αριθμό των κατασκηνώσεων όπου εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνεται καθημερινά, στις Αρχές έχει σημάνει «συναγερμός» υπό τον φόβο μεγάλων συρροών κρουσμάτων.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις συγκεκριμένες κατασκηνώσεις, ενώ από τη Δευτέρα οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις κατασκηνώσεις της χώρας.

Οι γονείς είναι ανάστατοι, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για ανεπαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η μητέρα του κοριτσιού που νόσησε σε κατασκήνωση στα Χανιά δήλωσε ότι το παιδί μπήκε με self test στην κατασκήνωση πριν από λίγα μόλις 24ωρα και πως οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης έλεγαν ότι το παιδί έπαθε ηλίαση...

«Εμπιστευτήκαμε τα παιδιά μας για να πάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε μια κατασκήνωση στα Χανιά. Τα παιδιά μπήκαν με self test, ήταν η μοναδική κατασκήνωση που ζητούσε self test, οι άλλες ζητούσαν rapid. Εγώ ανταποκρίθηκε σε ό,τι μου ζήτησαν. Μετά από 3-4 ημέρες η κόρη μου με πήρε τηλέφωνο και την άκουσα κάπως κρυωμένη. Το επόμενο μεσημέρι με κάλεσε από το κινητό της φίλης της και δεν ήταν καλά και το επόμενο μεσημέρι μας ενημέρωσαν ότι έκανε τη νύχτα πολύ υψηλό πυρετό και το έβαλαν στο αναρρωτήριο.

»Προσπάθησαν να με ηρεμήσουν και να μου πουν να το πάρω δυο-τρεις μέρες και να το ξαναφέρω. Δεν επιτρέπεται να γίνει τεστ χωρίς συγκατάθεση γονιού. Μου είπαν ότι ίσως είχε ηλίαση. Όταν πήγα να πάρω το παιδί δεν γνώριζε η υπεύθυνη την περίπτωση, για να μη μαθευτεί το θέμα δεν είπαν σε κανέναν τίποτα. Νόσησαν γύρω στα 30 παιδιά, τα οποία θα πάνε στις οικογένειές τους και θα εξαπλωθεί ο ιός», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων ζητούν οδηγίες για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να προστατευθούν παιδιά και εργαζόμενοι.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποψιάζονται ότι για τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε παιδιά στις κατασκηνώσεις ευθύνεται η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, δεδομένου δε ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα.

Για το ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα και των παιδιών έκανε αναφορά ήδη από χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σημειώνοντας: «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο» και πρόσθεσε: «Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Από ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι».