ΕΛΛΑΔΑ

Σπριντ για την αύξηση της ανοσίας εν μέσω «Δέλτα» – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και τα επόμενα βήματα

INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της πανδημίας στη χώρα μας προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία τις τελευταίες μέρες «καλπάζει» και στην Ελλάδα, μετά την προέλασή της στην Ευρώπη και αλλού.

Το γεγονός ότι ήδη μέσα στην δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούνιο (Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.327 νέα κρούσματα) κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, παρόλο που οι άλλοι «σκληροί» δείκτες, εκείνοι των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το 4ο κύμα του κορωνοϊού θα μας βρει στις ξαπλώστρες και θα είναι σφοδρό, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι θα πλήξει σε συντριπτικό ποσοστό τους λίγους που δεν μπορούν, αλλά βασικά τους πολλούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Έκκληση για επιτάχυνση εμβολιασμών στους άνω των 50 ετών

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος ενώ η ανθεκτικότητα του οργανισμού τους προς το παρόν δεν πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει στο μέλλον.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Στην εφιαλτική, χθεσινή, πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη έως και για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο, βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου, ήρθε σήμερα να πλειοδοτήσει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνοντας λόγο ακόμη και για 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο, αν δεν αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Δέλτα.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον Σκάι.

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

Το σενάριο των 18.000 κρουσμάτων ανά ημέρα δεν βρίσκει πάντως σύμφωνο τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, οποίο το χαρακτήρισε «εφιαλτικό».

«Το σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό» επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Η απότομη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης φέρνει την κυβέρνηση σε ακόμη ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου θα ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου έκτακτης αντιμετώπισης της διασποράς που τροφοδοτείται από την υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα».

Στην προμετωπίδα του βρίσκονται οι ενδεχόμενες προσαρμογές στο πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει για τη λειτουργία των κλειστών χώρων της εστίασης καθώς επίσης η ταχεία μετάβαση στην επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», με την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατικών λειτουργών.

Για το μοντέλο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων στην εστίαση, φαίνεται πως θα σταθμίζονται, ακόμη και έως στο παρά πέντε, όλα τα δεδομένα προτού δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της αυλαίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν αποκλείεται η πρεμιέρα της 15ης Ιουλίου, να γίνει σε διαφορετικό φόντο από αυτό που φιλοτεχνήθηκε προ ημερών από τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όπως εγκαίρως έγραφε το CNN Greece, ενδέχεται να επικρατήσει η εισήγηση για λειτουργία των κλειστών χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Αυτό άλλωστε άφησε να φανεί και ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε χθεσινές δηλώσεις του, ενώ σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «από ‘δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ».

Από την άλλη η κυβερνητική στρατηγική εστιάζει και στη δημιουργία μιας κουλτούρας τακτικών ελέγχων πριν, αλλά και μετά, από κάθε δραστηριότητα. Στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self-test προστίθενται και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η παραλαβή θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ τους (εναλλακτικά με ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ) από τους γονείς ή κηδεμόνες τους. Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου η διάθεση μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ για τους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.

Έτσι, δικαιούχοι των δωρεάν self-tests για τον Ιούλιο είναι:

  • Όλα τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών
  • Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ
  • Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης