Τεράστιες οι επιπτώσεις στον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου από το προσφυγικό
Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η τουριστική σεζόν από τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος. Το καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει από τις διακοπές του Πάσχα κι ενώ γίνεται αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανεισδοχής μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία αλλά και να προχωρήσει άμεσα η εκκένωση του Πειραιά.
Ανάμεσα στου κατοίκους και τους επιχειρηματίες των νησιών του βορείου Αιγαίου επικρατεί ανησυχία τόσο για την εφαρμογή της συμφωνίας όσο και για την επερχόμενη τουριστική περίοδο που ξεκινά ουσιαστικά με τις διακοπές του Πάσχα. Μια περίοδος που αναμένεται να έχει περισσότερες δυσκολίες από ότι συνήθως.
Τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μη χαθεί οριστικά η τουριστική σεζόν από τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος κρούει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στο CNN Greece.
«Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι. Οι κρατήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες φορές, οι πτήσεις τσάρτερ είναι πολύ μειωμένες, ενώ είναι σημαντικό να ειπωθεί πως έχει μέσα στο 2016 π.χ. στη Λέσβο δεν έχει υπάρξει ούτε μια προσάραξη κρουαζιερόπλοιου ούτε έχει προγραμματιστεί κάποια για τις επόμενες μέρες».
Η κυρία Καλογήρου αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει πως «δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στα νησιά» ενδεικτικό ίσως του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στους τουρίστες, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να έχουμε κάποιες κρατήσεις και αφίξεις έστω και την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Και βέβαια είναι σημαντικό να υπάρξει μια οργανωμένη καμπάνια που να κάνει σαφές πως τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί από το προσφυγικό ζήτημα τόσο όσο πιστεύεται. Π.χ. στη Λέσβο υπάρχει η περιοχή του Πλωμαρίου στην οποία δεν υπάρχουν προσφυγικές ροές. Οι ομορφιές του τοπίου δεν έχουν αλλάξει, χρειάζεται απλά ένα ειδικό ζήτημα στήριξης. Αυτό πρέπει να γίνει είτε σε επίπεδο καμπάνιας, είτε σε στόχευση σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, όπως είναι π.χ. ο καταδυτικός».
Στόχος η αποσυμφόρηση του Πειραιά πριν το Πάσχα
Η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά με τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης για το λιμάνι του Πειραιά, είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ώστε αυτό να είναι ελεύθερο και λειτουργικό πριν από το Πάσχα.
Για το λόγο αυτό, η διαδικασία αποσυμφόρησης θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει χρήση βίας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να εμπιστευθούν την ελληνική πολιτεία και να πειστούν ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές στο λιμάνι.
Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Ακόμα, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Χίο
Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο κράτησης των προσφύγων στη Χίο, οι φιλοξενούμενοι σε αυτό ξεχύθηκαν και σήμερα στους δρόμους, αφού κατάφεραν
Σύμφωνα με το politischios.gr, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πήραν το δρόμο για την πόλη της Χίου, διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους για δεύτερη συνεχή εβδομάδα.
Περίπου 500 άτομα, κυρίως Σύροι, συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου αλλά και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, κατέληξαν στο λιμάνι της Χίου ζητώντας να ταξιδέψουν με πλοίο για τον Πειραιά.
Παρά τις εκκλήσεις του Λιμεναρχείου να αποχωρήσουν αυτό δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να παραμένουν στο σημείο.
Μαζικές αιτήσεις ασύλου για να γλιτώσουν την επαναπροώθηση
Την ίδια στιγμή ωστόσο ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα και έχει να κάνει με τις αιτήσεις ασύλου. Οι πληροφορίες λένε ότι οι μετανάστες κάνουν μαζικά αιτήσεις ασύλου προκειμένου αποφύγουν ή να καθυστερήσουν όσο μπορούν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 2.450 μετανάστες από διάφορες χώρες πλην Συρίας, στο κλειστό hot spot της Μόριας. Και όλοι αυτοί έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αίτημα ασύλου 1.900 άτομα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην Τουρκία πριν εξεταστεί το αίτημά τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στόχος είναι το αίτημα να εξετάζεται σε χρονικό διάστημα 14 ημερών, που σημαίνει ότι ακόμη και αν γίνει αυτό, για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα μπορεί η Ελλάδα να στέλνει πίσω μετανάστες. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι που βοηθήσουν στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα έρθουν την Τετάρτη.
Την ελληνική πλευρά πάντως την ενδιαφέρει να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα επαναπροώθησης ώστε να είναι και εντάξει στις υποχρεώσεις της, βάσει συμφωνίας και ας καθυστερήσει η επόμενη αποστολή.
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στα νησιά από όπου θα φύγουν τα πρώτα πλοία για την Τουρκία. Εκπρόσωποι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μόρια της Λέσβου μιλώντας στο CNN Greece έκαναν λόγo για μια χαοτική κατάσταση όπου πλέον δεν υπάρχουν πτέρυγες κράτησης μεταναστών, είναι όλοι μαζί στον ανοιχτό χώρο του στρατοπέδου και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πως θα γίνει η μεταφορά τους στα πλοία και μετά στην Τουρκία αφού είναι αδύνατο να συναινέσουν και θα κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν από το hot spot.