Κορωνοϊός: Σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά - Μόνον καθήμενοι στην εστίαση
Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.
Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
- Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
- Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.
«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα στα νησιά
Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:
Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Χαρδαλιάς: Σε ισχύ το αυστηρό πλαίσιο για εστίαση, μπαρ και κέντρα διασκέδασης
Παράλληλα, τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που θα ισχύουν στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης από σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τις αυστηρές κυρώσεις που θα ισχύουν σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα ισχύουν σε περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Ειδικότερα:
- Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
- Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
- Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφγράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.
- Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.
Επισήμανε δε ότι η επιβολή των κυρώσεων θα έχει αναδρομική ισχύ, κάθως «στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού, από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση».
Πώς αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης
Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.
Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:
- Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
- Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
- Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
- Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
- Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
- Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Παπαευαγγέλου: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη
Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 23 έτη, ήτοι μια μείωση κατά μία δεκαετία.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση στους 35-55, αλλά δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών.
Σε αυτήν την εικόνα συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.
«Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκράτηση της διασποράς», σημείωσε.
Σήμερα υπάρχουν 9.000 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική τα ενεργά είναι περισσότερα από 4.000 με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.
Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στις 48 ανά ημέρα. Ένας στους τρεις είναι 25 - 55 ετών. Ένας στους 10 κάτω των 24 ετών. «Κανάνας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται η Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη.
Η ίδια έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι μέσω self test, ώστε να απομονωθούν τα όποια νέα θετικά κρούσματα, υπό το πρίσμα της ιδιαίτερα αυξητικής τάσης που καταγράφονται.
«Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία λόγω Covid 19 είναι πλέον άτομα ηλικίας από 25 έως 55 ετών. Σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους είναι έφηβοι έως 24 ετών. Άρα κανείς δεν είναι άτρωτος. Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και πλέον πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, πολλά από τα οποία νοσούν και στο σπίτι», είπε.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, δεν φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε νέα πίεση προς το ΕΣΥ, κυρίως λόγω του ότι οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει ήδη μια σημαντική ασπίδα προστασίας.
«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται μετακύληση των νέων κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που θα προκαλέσει μια νέα αύξηση στις νοσηλείες. Αυτές θα αφορούν, κυρίως, ανεμβολίαστα άτομα», πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και επανέλαβε την έκκλησή της να εμβολιαστούν άμεσα οι νέοι και να επιταχυνθούν γενικότερα οι εμβολιασμοί έναντι της Covid 19.
Για τη χρήση της μάσκας
«Η ορθή χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός», πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Μάσκες μπορούμε να μην φοράμε σε περιοχές όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, σε ήσυχα μέρη. Η μάσκα πρέπει να γίνει πλέον αξεσουάρ στην τσάντα μας, μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας», συνέχισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
ΕΟΔΥ: «Έκρηξη» με 2.107 κρούσματα, 10 θανάτους και 153 διασωληνωμένους
Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που απειλεί με τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τρόπους ώστε να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού. Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουλίου τα εξής:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.107, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 433.021 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.773 θάνατοι. Το 95.2% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 153 (68.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 88.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.720 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 68 (ημερήσια μεταβολή +15.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 49 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».