ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα μέτρα-«φρένο» μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας

Κορωνοϊός: Τα μέτρα-«φρένο» μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας
AP Photo/Petros Giannakouris

Η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού επιφέρει αναπροσαρμογή στην στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η «έκρηξη» που προκλήθηκε από συγκεκριμένες εστίες υπερμετάδοσης και να ανακοπεί ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η δύσκολη εβδομάδα που διανύουμε εκτιμάται ότι θα κλείσει με επιδείνωση και για τον λόγο αυτό κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν μια σειρά μέτρα που θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη, οι επιστήμονες έβαλαν σήμερα στο «μικροσκόπιο» την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να καταλήξει στην εισήγησή της στην κυβέρνηση.

Η «εξίσωση» δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ η κόπωση από το πολύμηνο lockdown ευθύνεται εν μέρει για την χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ρητώς ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να επιτρέψει στους επιχειρηματίες που διαθέτουν κλειστούς χώρους να τους λειτουργήσουν, ενώ παράλληλα επιθυμεί να εφαρμόσει το σχέδιο των κινήτρων για τους εμβολιασμένους.

Θεωρείται βέβαιο ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι ο παράγοντας που θα κρίνει τη λήψη αποφασιστικών μέτρων και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει, καθώς στην πλειονότητά τους τα κρούσματα αυτήν την περίοδο είναι μεταξύ νέων, χωρίς συμπτώματα τέτοιας σοβαρότητας που να χρήζουν νοσηλείας.

Σε κάθε περίπτωση, ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα και οπωσδήποτε πριν από τις 15 Ιουλίου, οπότε θα εφαρμοζόταν ο αρχικός σχεδιασμός για τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, δεδομένου ότι το θετικό αποτύπωμα των μέτρων θα χρειαστεί χρόνο για να «μεταφραστεί» σε επιδημιολογικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης και εκεί είναι που στοχεύουν κυβέρνηση και ειδικοί να μπει το «φρένο» στη διασπορά. Πρώτης προτεραιότητας κρίθηκαν οι χώροι εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης και για το λόγο αυτόν αποφασίστηκε να ανακοινωθεί άμεσα η αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν τους συγκεκριμένους χώρους. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη και για την τήρησή τους προβλέπονται σαρωτικοί έλεγχοι.

Αυτήν την ώρα εξετάζονται, ωστόσο, και περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους η είσοδος σε κλειστούς χώρους, ωστόσο για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα και οι παράμετροι.

Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χρήση μάσκας. Δεδομένου ότι υπήρξε χαλάρωση στη χρήση της πέραν των οδηγιών της επιτροπής και των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, πλέον εξετάζεται η υιοθέτηση μιας αυστηρότερης σύστασης για την χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα ανάλογα με εκείνα που ισχύουν για τις μετακινήσεις στα νησιά. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι οριζόντιοι περιορισμοί. Θα ήταν άδικοι, αντισυνταγματικοί και δημοσιονομικά μη ανεκτοί, ακριβώς επειδή ο πληθυσμός στην πλειονότητά του έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου».

«Τα κρούσματα προφανώς τα παρακολουθούμε, μας απασχολούν και λαμβάνουμε μέτρα όπου χρειάζεται. Κλεισίματα δεν θα υπάρχουν. Το μήνυμα είναι ένα, εμβολιαστείτε» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην πλειοψηφία που έχει εμβολιαστεί», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα, θα εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Είναι μια εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, αξιολογείται και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις χερσαίες μεταφορές. Αυτό θα σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι».

«Ο λόγος που εφαρμόζονται στα νησιά είναι γιατί είναι πιο απομονωμένα γεωγραφικά, είναι πιο δύσκολες οι μετακινήσεις, πιο δύσκολη η μεταφορά ανθρώπων που μπορεί να νοσήσουν και να χρειαστούν ιατρική και νοσηλευτική βοήθεια. Συνεπώς είναι τρόπος προστασίας των νησιωτικών προορισμών και καλύτερου ελέγχου της πανδημίας», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στη «φαρέτρα» των ειδικών και της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα -ακόμη πιο δραστικά- μέτρα, όπως η κατάργηση της μουσικής από την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, ή ακόμη και τοπικά lockdown, η λήψη των οποίων πάντως θα κριθεί ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.