Εμβολιασμός: Η ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα έφερε τον εμβολιασμό των εφήβων
Νέο σχέδιο για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στη χώρα μας και να χτιστεί το τείχος της ανοσίας έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, το οποίο βάζει στην εξίσωση και τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε η σκέψη να δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων, που με τη σειρά τους συμβάλουν στη μετάδοση. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να μεταδίδεται όλο και περισσότερο και τα κρούσματα στην Ελλάδα να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, ο εμβολιασμός και των εφήβων φαινόταν πως ήταν το επόμενο βήμα.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, από τη μετάλλαξη Δέλτα απειλούνται περισσότερο τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που -ευτυχώς είναι μικρό το ποσοστό- που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών.
Υπογράμμισε πως και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. Ειδικότερα τα m-RNA εμβόλια των Pfizer και Moderna σε ποσοστό 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το εμβόλιο Johnson & Johnson.
«Αξίζει όμως να ειπωθεί ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση του εμβολίου είναι της τάξεως του 33%», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».
Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, ανέφερε, ενώ παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες είπε ότι σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2% ενώ είναι υπό μελέτη το σύνδρομο post covid.
«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία της Covid», τόνισε.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους,την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα.
«Σήμα κινδύνου» από Μητσοτάκη
Για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, που έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επικρατούσα μετάλλαξη, προσθέτοντας πως την βλέπουμε ήδη πιο έντονα στην Κρήτη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, λέγοντας πως υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, είπε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.
Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων και ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, -το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια όπως είπε-, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.