ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί: Ποιες περιφέρειες είναι πρώτες και ποιες υστερούν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού.

Η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%.

Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού.

Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. Από την άλλη στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.

«Σήμα κινδύνου» από Μητσοτάκη

Σαφές μήνυμα, για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, όπως είπε, έστειλε κατά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, λέγοντας πως υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, είπε.

Κλείνοντας, είπε ότι ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.

Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων και ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, -το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια όπως είπε-, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης