Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - «Καμπανάκι» για νέα μέτρα και 4ο κύμα
Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, παρόλο που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο.
Από την προηγούμενη Τρίτη διαπιστώνεται μια αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, που ανέβηκαν πάνω από τα 600, σε δύο ημέρες πέρασαν και το όριο των 700, με αποκορύφωμα το Σάββατο, που «σκαρφάλωσαν» σε λίγο περισσότερα από 1.000, εντείνοντας την ανησυχία.
Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3%, ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%, προσφέροντας «ανάσες» αισιοδοξίας.
«Έχουμε αύξηση, είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσουμε και να προβλέψουμε πού θα φτάσει. Οφείλεται στη θερινή περίοδο και στη χαλάρωση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και στη μετάλλαξη Δέλτα», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.
Αν και οι ειδικοί χρειάζονται λίγες ημέρες ώστε να εκτιμήσουν πού οδηγείται η επιδημιολογική καμπύλη, τα σημάδια δεν είναι καλά και οι προβλέψεις δυσοίωνες.
Ανάμεσα στα ανησυχητικά δεδομένα είναι οι μολύνσεις στους νέους πολίτες, όπως φαίνεται και από την πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά πέντε έτη σε μόλις μία εβδομάδα. Η αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στη νησιωτική χώρα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ξένων και Ελλήνων επισκεπτών με αξιοσημείωτη σε πολλές περιπτώσεις χαλάρωση, μετά από πολλούς μήνες μέτρων.
Η μεγάλη διαφορά του τέταρτου κύματος συγκριτικά με τα προηγούμενα εντοπίζεται στην προστασία των πιο ευάλωτων του πληθυσμού, δηλαδή των ηλικιωμένων, που έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρηθεί τόσο μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς τα κρούσματα θα αφορούν ως επί το πλείστον μικρότερες ηλικίες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Γεωργιάδης: Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε
Οι ειδικοί πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικές εστίες υπερμετάδοσης εντός του καλοκαιριού και σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται και η επιβολή μέτρων.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ ότι εάν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική, και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία.
Τζανάκης: Εντός Ιουλίου και Αυγούστου η πανδημική κρίση
Επίσης, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε πως το στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσει σε μεγάλη έκταση σε όλη τη χώρα και πως αυτό το κύμα δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει.
Επίσης, ανέφερε πως περιμένει ακόμη την εκκλησία «να πάρει δραστικότερα μέτρα και πως πρέπει οι παπάδες να καταλάβουν ότι δεν είναι τσιφλίκια τους οι ενορίες».
Σύψας: Καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα
Για έξαρση κρουσμάτων στα μέσα Αυγούστου έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.
Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα. Όσον αφορά στο 4ο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής επεσήμανε ότι το βλέπει στο βάθος του ορίζοντα και ότι είναι θέμα χρόνου να μας έρθει.
Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει διασπορά κάτω από τα ραντάρ, υπογράμμισε στο Open, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί και ακόμα ερευνάται για να διαπιστωθεί εάν είναι και πιο θανατηφόρος, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όσον αφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών περί περιοριστικών μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός έχει τη δική του ατζέντα και καλό είναι να μην γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα.
«Αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε.
Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα».
Τα στοιχεία μέχρι στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των νέων ανθρώπων και σε χώρους διακοπών και προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους.
Βασιλακόπουλος: Αν εμβολιαστεί το 80% μέχρι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε νέο κύμα
Με τη σειρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας- εντατικής θεραπείας, μίλησε στο Mega για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τον ιό και τις μεταλλάξεις του.
Ερωτηθείς για το πιστοποιητικό νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι:
«Εξαρτάται από το αν έχει μοριακό ή rapid test από το οποίο να έχει διαγνωστεί ή διαγνώστηκε από μόνος του. Αν έχει οποιοδήποτε τεστ μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό νόσησης.»
Όπως τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα. Το αν θα έρθει και τι ένταση θα έχει εξαρτάται από εμάς. Σήμερα θα συμπληρώσουμε 4 εκατ. συνανθρώπους μας που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 1 εκατ. που θα έχει κάνει μια δόση. Αν προστρέξουμε στον εμβολιασμό όλοι προλαβαίνουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας για να προλάβουμε οποιοδήποτε κύμα».
Για το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca: «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο.»
«Ο δισταγμός που υπάρχει πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ακόμα και σε εμβολιαστικά κέντρα κάποιοι συνάδελφοι είναι πολύ αυστηροί στα κριτήρια που δέχονται κάποιος να εμβολιαστεί ή όχι.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι άνθρωποι ειδικοί στον εμβολιασμό. Δεν είναι άνθρωποι που θα πάρουν την ευθύνη.
Έχω προτείνει να φτιαχτεί μια πλατφόρμα που όταν οι πολίτες αποτρέπονται από συνάδελφου να εμβολιαστούν να καταθέτουν το περιστατικό και να κρίνεται από την επιτροπή αν είχε δίκιο ο συνάδελφος ή όχι. Να κρίνεται υπερησιακά αν είχε δίκιο ή όχι.
Ο γιατρός δεν είναι θεός και θέλοντας να κάνει καλό, μπορεί να αποτρέψει έναν άνθρωπο χωρίς να πρέπει.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσωπική άποψη του καθενός; διερωτήθηκε.», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η λύση είναι μια, ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.
Για τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες σημείωσε: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαινόταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος»
«Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα όποια κυβέρνηση κι αν κυβερνάει», υπογράμμισε.
«Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά.», ανέφερε σημειώνοντας πως ο μη εμβολιασμός δεν έχει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. «Πως θα προστατέψουμε και τους άλλους συμπολίτες μας;», διερωτήθηκε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, τόνισε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το να σκέφτεται κάποιος ότι θα ξανακλείσουμε και το κράτος θα επιδοτεί το κλείσιμο είναι η λογική λύση στο πρόβλημα του κορωνοϊού. Δεν πρέπει να ξανακλείσουμε.» Και ανέφερε κλείνοντας πως:
«Αν εμβολιαστούμε προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα».
Μαγιορκίνης: Τέσσερα μέτρα για την επιβράδυνση του 4ου κύματος
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που έφθασε και το 266% το Σάββατο, σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας» προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι προ των πυλών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:
- Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
- Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
- Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
- Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα
Το μέλος της επιτροπής των ειδικών προτείνει στο πλαίσιο αυτό, τέσσερα μέτρα για την επιβράδυνση του τέταρτου κύματος:
- Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
- Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
- Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
- Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν