ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιρλανδία των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και το ανατολικό μπλοκ της άρνησης

INTIME

Ενώ η εμβολιαστική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ σε σχεδόν όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει ικανοποιητικά δεδομένα στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό - μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, είχαν γίνει 8.175.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4.750.000 με μία δόση, ποσοστό 45% και 3.650.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 35% - στην Ευρώπη, καταγράφεται ένα μεγάλο χάσμα.

Χάσμα, το οποίο αφορά τους αρνητές, τους προβληματισμένους και τους πολίτες που είναι αποφασισμένοι να εμβολιαστούν, δίνοντας τέλος σε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που άλλαξε τις ζωές όλων μας.

Έτσι, σύμφωνα με το Eurofound που αποτύπωσε την πρόθεση των πολιτών για τον εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε έρευνα στα μέσα Μαΐου, υπάρχει πράγματι χάσμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο το στοιχείο εκείνο που προβληματίζει περισσότερο, είναι ότι μερίδα πολιτών, φαίνεται να επηρεάζεται δραματικά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με το Eurofound, η επιρροή των social media είναι αρνητική για τους εμβολιασμούς και αυτό μόνο πισωγύρισμα μπορεί να σημαίνει. Φυσικά ο εμβολιασμός, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επιστήμονες, δεν είναι υποχρεωτικός, όμως μία Οδηγία που κατευθύνεται από ένα μαζικό ισχυρό δίκτυο, όπως είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία και λογικά επιχειρήματα, είναι εύλογο να γεννά πολλές απορίες. Απορίες που δεν αφορούν μόνο στην ποιότητα της ανθρώπινης σκέψης, αλλά κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση εκ μέρους των επιστημόνων για τον εμβολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στην πρόθεση των πολιτών να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid-19, έχει θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις. Οι χώρες που εμφανίζονται περισσότερο αρνητικές στην πρόθεση εμβολιασμού, είναι κυρίως αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά. Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο, με ποσοστό που φτάνει το 62%, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, απέχει πολύ από το 86,5% της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που θα καταφέρουν -όπως όλα δείχνουν- να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανοσίας, με το 86,5% των πολιτών της να δηλώνει ότι πιθανότατα θα εμβολιαστεί και μόλις το 10% να λέει «όχι».

Τα χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει η Βουλγαρία, όπου οι πολίτες λένε «ναι» στην πρόθεση εμβολιασμού μόνο στο 35,2% και «όχι» σε ποσοστό 61.5%.

Συνολικά όμως, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά άρνησης απέναντι στον εμβολιασμό, ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης τη μικρότερη άρνηση, με σημαντικές εξαιρέσεις ωστόσο:

  • τη Γαλλία, όπου το 38% των πολιτών έχει αρνητική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς και
  • την Αυστρία, όπου άρνηση δηλώνει το 35% των πολιτών της.

Αρνητική στον εμβολιασμό η επιρροή των social media

Όπως είπαμε παραπάνω, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό τοπίο, όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο πως το 40% από όσους δηλώνουν ότι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, αναφέρει ότι έχει ως βασική πηγή ενημέρωσής του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όσοι κάνουν χρήση για τρεις ή περισσότερες ώρες καθημερινά δηλώνουν επιφυλακτικοί στο εμβόλιο στο 30%. Όσοι δεν χρησιμοποιούν πολύ τα social media, δηλώνουν αρνητικοί στο 26%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από όσους δηλώνουν επιφυλακτικοί ή αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό αναφέρει ότι επηρεάστηκε από τα ελάχιστα κρούσματα σπάνιων θρομβώσεων.

Όπως προκύπτει μάλιστα από την έρευνα, τα ποσοστά άρνησης αυξήθηκαν κατά 34% από τις 11 Μαρτίου και μετά, οπότε και σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις των χωρών της ΕΕ και του ΕΜΑ για τις θρομβώσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον εμβολιασμό εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης