ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά τη μέχρι πρότινος σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Σάββατο, καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας της τάξεως του 36,36%, ενώ τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 1.000.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκαν τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 8 Ιουνίου. Έκτοτε, ο αριθμός ήταν τριψήφιος, σήμερα ωστόσο ανακοινώθηκαν 1.001 κρούσματα, 177 διασωληνωμένοι και 9 θάνατοι.

Την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις αύξησης, γεγονός που αποδίδεται αφενός στη χαλάρωση των μέτρων, αφετέρου στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία κρίνεται ως 100% πιο μεταδοτική.

Με τον εμβολιασμό να αποτελεί το κυριότερο «όπλο» κατά της πανδημίας, κυβέρνηση και ειδικοί καλούν σε εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η Ελλάδα έχει πετύχει τον εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση του ενήλικου πληθυσμού σε ποσοστό 53,2%. Την ίδια ώρα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 40%, σύμφωνα με το ECDC.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειωθεί πως στους υπολογισμούς, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όσοι έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, δεδομένου ότι από την αρχή του έτους που ξεκίνησε η επιχείρηση «Ελευθερία» έχουν νοσήσει από την Covid-19 περισσότεροι από 285.000 πολίτες.

Μητστοάκης: «Δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν, πλέον, τους ανεμβολίαστους, καθώς «δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη»

Σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, αλλά πλέον όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε, τέλος, την κριτική ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά της νεολαίας με το δώρο των 150 ευρώ και αναρωτήθηκε αν πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια, που θα γίνουν εκλογές, θα θυμάται η νεολαία τα 150 ευρώ

Λινού: Πιθανό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας

Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού.

«Εφόσον είμαστε κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή», συμπλήρωσε.

Η κ. Λινού τόνισε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα, όπως να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους.

«Ο ιός δεν ανακόπτει την πορεία του, αλλάζουμε εμείς τις συνήθειες μας και είμαστε περισσότερο έξω, ενώ βοηθάει και ο ήλιος», είπε ακόμα η κ. Λινού, ενώ έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Γώγος: Η κατάσταση χρήζει επιτήρησης

«Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ωστόσο επεσήμανε, πως σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, τονίζοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες» περιοχές, όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Γώγος τόνισε ότι συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

«Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους», είπε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική.