ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 5 Ιουλίου

AP Photo / Pavel Golovkin

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης την απόφαση της κυβέρνησης, βάσει της οποίας οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά από τις 5 Ιουλίου θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό ή rapid test για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, για τους ανήλικους άνω των 12 ετών θα διενεργείται οποιοδήποτε τεστ, ενώ οι ανήλικοι κάτω των 12 θα μετακινούνται ελεύθερα.

Όπως είπε, «για τις χερσαίες μετακινήσεις η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

Αναλυτικά τα μέτρα

Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

  • Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

Νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

«Δεν πρόκειται να λάβει η Πολιτεία να λάβει ξανά οριζόντια μέτρα. Τα όποια μέτρα που θα ληφθούν, θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους», υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παπαευαγγέλου: Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής η μετάλλαξη Δέλτα

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες», σημείωσε στην τακτική ενημέρωση για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε μόλις σε μια εβδομάδα κατά 5 χρόνια, δηλαδή βρίσκεται τώρα η διάμεση ηλικία στα 27 έτη», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «σήμερα, αυτές οι ηλικίες αφορούν το 60% των νέων κρουσμάτων».

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε το μέλος της Επιτροπής, ενώ για τον δείκτη θετικότητας η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρουσιάζει «σταθεροποίηση στο 1,1%».

Όπως είπε, οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν μείωση στα 100 άτομα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στα 10 άτομα σε όσα άτομα χάνουν τη ζωή τους έναντι της Covid 19.

Έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας. Σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε εκτενώς με τους κινδύνους που εγκυμονεί η εν λόγω μετάλλαξη και ήδη παρατηρείται εμφάνιση κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό που είχε εντοπιστεί στη Γουχάν. Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η ενδοοικογενειακή μετάδοση της νόσου με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Χαμηλός ο κίνδυνος για εμβολιασμένος, υψηλός κίνδυνος σε εμβολιασμένους με μία δόση και σε πλήρως ανεμβολίαστους.

Το εμβόλιο Moderna καλύπτει ικανοποιητικά την ανοσία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα είναι οι εξής:

  • Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Πρέπει τα άτομα αυτά να πεισθούν ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να εμβολιαστούν
  • Καλό θα είναι να εμβολιαστούν άμεσα και οι νέοι, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
  • Εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, με εβδομαδιαία χρήση του self test. Η συνεπής διενέργειά τους είναι καταλυτική στην αποτροπή της διασποράς του ιού.

«Δεν εισηγηθήκαμε ποτέ να πετάξουν οι πολίτες τις μάσκες, πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας», υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση

«Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση της τάξης του 27% στις διαγνώσεις και 8% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ενισχύθηκε στο επίπεδο των 52.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 870 ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «από τις 47 χώρες, οι 25 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης». «Σημαντική επιδείνωση ωστόσο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία» ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ακόμα, «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΕΟΔΥ: 761 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι, στους 189 οι διασωληνωμένοι

H μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού δείχνει να απειλεί την πτωτική τροχιά των επιδημιολογικών δεικτών, σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων φέρεται να εισηγείται χρήση πράσινου πιστοποιητικού (green pass) και για τις μετακινήσεις μεταξύ νομών εντός της χώρας και στα ελληνικά νησιά, με τις οριστικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 761, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 423.185 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.710 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 189 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή +2.7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης