ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για εμβολιασμό εφήβων - Γιατί τους «προτιμά» η μετάλλαξη Δέλτα

AP Photo/Yorgos Karahalis

Η Αυστραλία ξαναμπήκε σε καθεστώς lockdown, στη Βρετανία αποφασίστηκε παράταση των μέτρων περιορισμού, στο Ισραήλ ξανάβαλαν τις μάσκες. Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» δείχνει… τα δόντια της σε όλον τον πλανήτη, η Ελλάδα ρίχνει το βλέμμα στους εφήβους.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε επεσήμανε σήμερα, Πέμπτη, ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 10% στην περιοχή λόγω των ταξιδιών και της χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από 10 εβδομάδες που σημείωνε μείωση.

Μάλιστα ο Κλούγκε προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, αν οι πολίτες δεν συνεχίσουν να είναι πειθαρχημένοι.

Κυβερνητικοί παράγοντες από χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να εκπέμπουν «σήματα κινδύνου», σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επισπεύσει την έλευση του τέταρτου κύματος. Όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί, έχουμε να κάνουμε για έναν αγώνα δρόμου, καθώς αν οι πληθυσμοί δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, τότε η μετάλλαξη «Δέλτα», όπως όλα δείχνουν, θα επαναφέρει πολύ σύντομα τα κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πέρα από την αυξημένη ταχύτητα διάδοσης, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί από τα προηγούμενα στελέχη: δείχνει να «προτιμά» τις πιο νεαρές ηλικίες. Αυτή η εξέλιξη -που, προφανώς, συνδέεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους νέους- έχει ανησυχήσει τους ειδικούς που θεωρούν πλέον αναγκαία το άνοιγμα της ηλικιακής βεντάλιας των εμβολιασμών.

Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι ειδικοί θα εισηγηθούν άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών.

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, στο ΣΚΑΪ.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», εξήγησε.

Όπως είπε στη συνέχεια, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.

«Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» σημείωσε πάντως.

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε.

Στην επικινδυνότητα της ινδικής προέλευσης μετάλλαξης καθώς και στο γεγονός ότι «φλερτάρει» επικίνδυνα τις νεότερες ηλικίες αναφέρθηκαν ακόμη μια σειρά από επιστήμονες:

«Οι μικρές ηλικίες δεν είναι άτρωτες. Όσο υπάρχει αυτός ο ιός και όσο τον αφήνουμε να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, αυτό δίνει χώρο να τροποποιεί το γενετικό του υλικό, να αλλάζει τον τρόπο που επιτίθεται στα κύτταρα στόχους» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Για να δείξει πόσο ανησυχητική είναι η συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού ο R0 -δηλαδή ο αριθμός ατόμων που μολύνει ένας φορέας του ιού- ήταν στο 2,5 με 3. «Με το βρετανικό στέλεχος είδαμε πόσο συνέβαλε η αυξημένη μεταδοτικότητα. Το R0 έφτασε στο 4 με 5. Και τώρα φτάνει γύρω στο 6. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να είναι άνοσοι αυξάνεται από το 60% στο 80% και πάνω. Ο στόχος είναι να πετύχουμε το 80%, έστω το 70%, και να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα. Αν αυτό το πετύχουμε τον Σεπτέμβριο δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ανήσυχος για τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς την Τετάρτη εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε», συνέχισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η Δέλτα «είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», προσέθεσε, εξηγώντας ότι έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, δήλωσε στο OPEN πως «σε όλο τον κόσμο με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει ωριμάσει η ιδέα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 και πάνω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα λάβει την απόφαση. Θεωρώ ότι έχει ήδη προαναγγελθεί. Βεβαίως θα είναι εθελοντικό» τόνισε. Η κυρία Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα πιάνει τα ανεμβολίαστα άτομα, γι’ αυτό και οι μικρές ηλικίες. Η εξέλιξη της πανδημίας σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους μη εμβολιασμένους. Χρειαζόμαστε και αυτή την ηλικιακή ομάδα για να φτάσουμε στο 70% - 80% ανοσίας».

Η καθηγήτρια εξέφρασε τον φόβο ότι η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα σύντομα θα απασχολήσει και την Ελλάδα. «Αναμένουμε και στην Ελλάδα ιδίως σε τουριστικές περιοχές μεγαλύτερη εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι πιο μεταδοτική, πιθανώς να νοσεί κάποιος και βαρύτερα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης είπε ότι το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό. «Το 1/3 κρουσμάτων στην Ελλάδα ενδιαφέρει τις χαμηλές ηλικίες, στα 12 και κάτω. Όσο πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, θα πρέπει να πάμε σε προγράμματα εμβολιασμού για τα σχολεία. Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους. Οι πιθανότητες θανάτου σε ένα παιδί είναι πολύ μικρές, αλλά κανείς δεν πρέπει να το ρισκάρει».

Μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

Πρόσκληση προς τους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι, απηύθυνε με τη σειρά του και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με δήλωση - ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών, διαβεβαίωσε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη». Παράλληλα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τώρα έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης