Προβληματισμένοι εστιάτορες και ιδιοκτήτες αιθουσών εκδηλώσεων με τα νέα μέτρα
Κατήφεια και προβληματισμός επικρατούν στο χώρο της της εστίασης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν για τους κλειστούς χώρους από τις 15 Ιουλίου.
«Είναι μία δύσκολη εξίσωση για μας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε στην είσοδο των καταστημάτων μας και θα ελέγχουμε τους ανθρώπους και θα τους ζητάμε χαρτιά και βεβαιώσεις;», λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Δαβερώνης.
«Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν στις 15 Ιουλίου θα πρέπει να αποφασίσει ο κάθε επιχειρηματίας αν το μαγαζί του θα είναι covid free ή όχι. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι αυτό θα δυσκολέψει περαιτέρω την κατάσταση στην εστίαση θα μας δημιουργήσει νέα προβλήματα γιατί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνόμους. Και νομικά δηλαδή δεν μας καλύπτει ο νόμος, ώστε να μπορούμε να απαγορεύσουμε την είσοδο των πελατών στα καταστήματά μας. Από κει και πέρα περιμένουμε και τις διευκρινίσεις από τον υπουργό, για να δούμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό», συνεχίζει ο κ. Δαβερωνης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση βρήκε την εύκολη λύση να φορτώσει στην εστίαση για μια ακόμη φορά το πρόβλημα»
Απογοήτευση κυριαρχεί και στον κλάδο των ιδιοκτητών αιθουσών εκδηλώσεων και δεξιώσεων, καθώς ο κλάδος βρισκόταν στη φάση των τελευταίων διαδικασιών για να ανοίξει το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπως μας λέει ο Βασίλης Δήμας, ιδιοκτήτης αίθουσας δεξιώσεων και εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία σωματείου για το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο στο προσεχές διάστημα.
Όπως λέει στο CNN Greece ο κύριος Δήμας υπήρχε ανεπίσημη δέσμευση από το υπουργείο ότι αυτή τη βδομάδα θα άνοιγαν οι χώροι συνεστιάσεων και οι επαγγελματίες περίμεναν και τις επίσημες ανακοινώσεις. Για το λόγο αυτό πολλοί επιχειρηματίες έχουν κλείσει ήδη για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται γάμους και συνεστιάσεις στους χώρους τους και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να γίνονται ακυρώσεις και να επιστρέφονται οι προκαταβολές.
«Είχαμε γάμους και τώρα πώς ακυρώνουμε και εν τω μεταξύ είναι τόσο ασαφές όλο αυτό που ανακοινώθηκε που δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα κάνουμε δηλαδή τους πορτιέρηδες στα μαγαζιά μας για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει;» διερωτάται ο κ. Δήμας.
«Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για μας. Φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους που το Σαββατοκύριακο έχουν γάμο και τέσσερις μέρες πριν τους λέτε ότι δεν μπορούν να τον κάνουν, τη στιγμή που ξέραμε ότι με το που θα εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού θα ανοίξουν και οι χώροι μας. Επιπλέον ακόμη και έτσι, δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψουμε. Δηλαδή τι θα χαρακτηρίσουμε τα μαγαζιά μας; Cοvid free ή όχι; Θα τα χαρακτηρίζουμε ανά εκδήλωση ή γενικά; Ένας γάμος μπορεί να είναι με όλους εμβολιασμενους, ο επόμενος την άλλη μέρα μπορεί να είναι μεικτός αλλά και αυτός που θα είναι μόνο με εμβολιασμένος ποιος μπορεί να το ελέγξει;», συνεχίζει ό ίδιος.
«Η άποψή μας είναι ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτός ο διαχωρισμός θα έπρεπε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τα Πρωτόκολλα που υπάρχουν τα οποία τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να μπούμε σε μία κανονικότητα», υπογραμμίζει, τέλος, ο κ. Δαβερώνης.