ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός και μετάλλαξη Δέλτα: Ανεβαίνει ο πήχης του τείχους ανοσίας - Η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει»

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα επιτάσσει το «προφίλ» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία και «υψώνει» πλέον σε άνω του 80% το ποσοστό της κάλυψης που πρέπει να επιτευχθεί για την ανοσία, με συνέπεια να καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο το «στοίχημα» για το καλοκαίρι και την οχύρωση της χώρας έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής που επίκειται να επικρατήσει διεθνώς.

Τα νέα δεδομένα που εγείρει η μετάλλαξη Δέλτα στη μακρά μάχη έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά ως προς το απαιτούμενο τείχος ανοσίας που «αναπροσαρμόζεται», αποτύπωσε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η εκστρατεία πρέπει να «τρέξει» και «ουδείς πρέπει να παραμείνει ανεμβολίαστος», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου με το βλέμμα ιδίως στους νέους και σε όσους διστάζουν, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα θα καταστεί κυρίαρχη και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά.

Από πλευράς του, ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισήμανε πως η χώρα διαθέτει την επιχειρησιακή ικανότητα να φθάσει το στόχο του 80% έως το τέλος καλοκαιριού-αρχές Σεπτεμβρίου, αρκεί να πειστούν οι πολίτες και να προσέλθουν προς εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση 4.750.000 πολίτες (ποσοστό 45%) και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (35%) -αριθμοί που καθιστούν φανερό το μεγάλο στοίχημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για αγώνα επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου, με την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, και του μικρόκοσμου των ιών που ανθίστανται με τις μεταλλάξεις.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» υπογράμμισε.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες και μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη «προς παρακολούθηση» σε μετάλλαξη «ιδιαίτερης ανησυχίας». Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες και στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπειται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος έως το τέλος του καλοκαιριού σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατ' εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι της παραλλαγής Δέλτα, ενώ η διασπορά θα αφορά βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα -50% έως 70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο και είναι ήδη 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Αναφερόμενη στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, το οποίο και αποτελεί χώρα-πρότυπο ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως αμφότερες οι χώρες έχουν επιτύχει σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας.

Η εμφάνιση, κατ' επέκταση, έστω και μικρής επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ σε ανεμβολίαστους ενήλικες καταδεικνύει πως το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί στη χώρα δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία και έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που απαιτείται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Δέλτα - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ, μια χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς

Απαιτούνται δύο δόσεις - Ποιος ο βαθμός προστασίας

Αναλύοντας το «προφίλ» της μετάλλαξης Δέλτα, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.

Ως προς το βαθμό προστασίας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσου από το Δέλτα στέλεχος, η ίδια επισήμανε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των σκευασμάτων των Pfizer και AstraZeneca είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα.

Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν τα εμβόλια της Moderna και της Johnson&Johnson.

Ωστόσο, η προστασία για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%, συνεπώς τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος, και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν με τις δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναγνώρισε πως εντατικοποίηση εμβολιασμών και καλοκαίρι κάπου δεν «ταιριάζουν», όμως υπογράμμισε πως διανύουμε περίοδο επιδημίας και αυτό μπορεί να απειλήσει την ελευθερία και την άνεση όλων στους μήνες που ακολουθούν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορωνοϊό αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα στοιχεία της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ελλάδα δείχνουν μία ικανοποιητική πορεία που δεν πρέπει να ανακοπεί, αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί, επισήμανε κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους και σε πολίτες που αναβάλλουν ή διστάζουν να εμβολιαστούν, αλλά και στο γεγονός της παραπληροφόρησης ως προς τα εμβόλια που πρέπει συνολικά να αποκρούσουμε.

Συνολικά στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ακολούθως ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Μία δόση έχουν λάβει 4.750.000 πολίτες (ποσοστό 45%) και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (35%). Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης