ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Εντατικοποίηση των εμβολιασμών η μόνη απάντηση

AP Photo / Wilfredo Lee

Την ανησυχία των ειδικών για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού εξέφρασε τη Δευτέρα η  Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid 19.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας».

Αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνησε ότι η νέα μετάλλαξη Δέλτα πλέον αναβαθμίστηκε από «μετάλλαξη προς παρακολούθηση» σε «μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας» εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ ήδη έχει ήδη επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η επκρατέστερη στον πλανήτη.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, το 90% των νέων λοιμώξεων θα αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. Είναι κατά 50-70% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αντίστοιχο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλταπροβλέπεται ότι θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους, αλλά και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Στη χώρα μας έχουν αναφερθεί ήδη συνολικά 29 στελέχη.

Η μετάλλαξη Δέλτα αναθεωρεί τον πήχη ως προς το τείχος ανοσίας

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εν συνεχεία στα δύο παραδείγματα των εμβολιαστικών προγραμμάτων στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία, όπως είπε, κατόρθωσαν ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας.

«Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, ειδικά σε ανεμβολίαστους ενήλικες δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό 60% ανοσίας που έχει επιτευχθεί στη χώρα - πρότυπο για τους εμβολιασμούς, δεν είναι επαρκές, ώστε να αναχαιτισθεί η νέα μετάλλαξη Δέλτα. Αντίθετα, ο ιός έχει υψώσει περαιτέρω τον πήχη για το τείχος αναοσίας, καθώς απαιτείται εμβολιασμός σε ποοσοστό πάνω από 80% του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού», συνέχισε η ίδια.

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%.

Όπως είπε, εξάλλου, η προστασία έπειτα από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30%. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εμβολιασμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν και πρέπει όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν είτε και με τις δύο δόσεις (όσοι έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna ή AstraZeneca) είτε με τη μία δόση (Johnson & Johnson).

Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά κατά 96% ανεμβολίαστους πολίτες.

«Εμβολιασμοί και καλοκαίρι δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, λόγω της χαλάρωσης, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ερωτηθείσα, ειδικότερα, πότε θα φτάσει η χώρα μας το ποσοστό 80% επί των εμβολιασμών απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από όλους μας».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, βάζουμε μπροστά μας ένα στόχο, για τον οποίο πρέπει όλοι να δουλέψουμε και να κινητοποιηθούμε. Αυτό θα πρέπει να είναι καλοκαίρι δράσης και όχι ραστώνης. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», σημείωσε.

Θεμιστοκλέους: Περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

ΕΟΔΥ: 362 νέα κρούσματα, 215 διασωληνωμένοι, 8 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 362, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 629 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215 (66,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.659 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 39 (ημερήσια μεταβολή +2,63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 50 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.387.930 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.160.482 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 31.987 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 27 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 24.843.750 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 451.150 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 27 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 45 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 3.170 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 35 θετικά (1,1%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης