Η χαλάρωση των μέτρων, τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους και οι ανησυχίες των επιστημόνων
Με σκωτσέζικο ντους μοιάζουν οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12 το μεσημέρι για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.
Η χαλάρωση των μέτρων
Από τη μία, από σήμερα η χώρα προχωρά σε νέα άρση των περιορισμών με την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της διενέργειας self tests στους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους, μετά τη συμπλήρωση και δύο εβδομάδων από την τελευταία δόση (ή της μίας, εφόσον πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson &Johnson). Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έχει χαλαρώσει ήδη σε μέρη χωρίς συνωστισμό.
Και από την άλλη, οι ανησυχητικές προβλέψεις –αλλά και ενδείξεις, με βάση τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες- για την επικράτηση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υψηλή μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη επίσπευσης των εμβολιασμών, προκειμένου να προλάβουμε ένα νέο κύμα επιδημίας εν μέσω καλοκαιριού και με τους πολίτες να μην έχουν προλάβει καλά καλά να επιστρέψουν σε έναν βαθμό κανονικότητας.
Το ποσοστό ανοσίας που έχει κατακτήσει η χώρα μας κάθε άλλο παρά ασφάλεια δημιουργεί, δεδομένου ότι χώρες με πολύ μεγαλύτερο (βλ. Ισραήλ όπου έξι στους δέκα έχουν εμβολιαστεί πλήρως) βλέπουν επιστροφή των κρουσμάτων, παρότι δεν καταγράφεται –προς το παρόν τουλάχιστον- αύξηση στους θανάτους από κορωνοϊό.
«Από ό,τι φαίνεται η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην επάρκεια του εμβολιασμού διότι αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να σταματήσει η επιδημία, άρα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, και η μετάλλαξη αυτή δεν φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Η διαφορά, απ’ ό,τι λένε οι Βρετανοί, είναι αρκετά μικρή, υπάρχει μια διαφορά όμως, συνεπώς είναι ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ταχύτητα εμβολιασμού και στην ταχύτητα εξάπλωσης αυτής της μετάλλαξης», έλεγε την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο CNN Greece.
Γι’ αυτό τόσο ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη γρήγορου εμβολιασμού όλων των ομάδων, χωρίς καθυστερήσεις και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους, ωστόσο, θεωρείται αναγκαία η παροχή κάποιων διευκολύνσεων - κινήτρων.
«Προνόμια» ante portas
Με το σύνθημα «εμβολιασμός και όχι περιορισμός» η κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα τον «ανεφοδιασμό» της επιχείρησης «Ελευθερία», με τα «καύσιμα» των διευκολύνσεων.
Σήμερα γίνεται το τελικό φινίρισμα στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για να δοθεί ώθηση στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμών, που διέρχεται από κρίσιμη καμπή. Άλλωστε κατά την επιστημονική αλλά και την κυβερνητική ανάλυση, είναι κομβικός ο χαρακτήρας των δυο προσεχών μηνών, για την επίτευξη του τείχους ανοσίας.
Οι ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν τμηματικά ενώ δεν αποκλείεται η εκπομπή του βασικού μηνύματος του κυβερνητικού σχεδίου να γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για εμβολιασμένους.
Φαίνεται πως θα υπάρχουν δυο ταχύτητες: Καταρχάς θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης μέσω ειδικής εφαρμογής. Με την προετοιμασία και υποστήριξη της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι επιφορτισμένο το στρατηγείο της hi-tech ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην περίπτωση που το κατάστημα ενταχθεί στην κατηγορία των covid-free η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα, που ενδέχεται να φτάσει και στο 100%.
Στην άλλη ταχύτητα θα ενταχθούν κατά τις πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και για μη εμβολιασμένους. Στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και αφορούν στον αριθμό των πελατών, τη χρήση μάσκας κλπ. Η αυλαία πάντως στο κυβερνητικό πλάνο συμπίπτει με την πρεμιέρα επιπλέον βημάτων ελευθερίας, που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μπαίνει τέλος στην πολύμηνη απαγόρευση κυκλοφορίας, καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Νέα δεδομένα από σήμερα
Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων παύει να ισχύει από σήμερα ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Επίσης, από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Παράλληλα, από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Για περισσότερες αλλαγές από σήμερα δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.
Λινού: Σαν μια νέα επιδημία
Ανησυχητική χαρακτήρισε τη Δευτέρα τη μετάλλαξη Δέλτα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ενώ υπογράμμισε ότι βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο.
Η κυρία Λινού, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.
Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τέλος ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.
Παυλάκης: Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε
Για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους μίλησε σήμερα και ο γιατρός, ερευνητής κ. Γιώργος Παυλάκης. «Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι», ήταν το πρώτο σχόλιο του γιατρού ερευνητή, ενδεικτικό της σοβαρότητας της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Mega, πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα.
«Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.
«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα + που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων», υπογράμμισε.
«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφρή νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κοροναϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελείωσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά», σημείωσε.
«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε θα εκπλαγούν», τόνισε.
«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα “0”. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι ο νέος ιός μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα. Ένας νέος ιός τόσο επιθετικός όπως αυτός μπορεί να κάνει κύμα και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.
Παγώνη: Εμβολιαστείτε, τα πράγματα ζορίζουν
Μήνυμα στους πολίτες για εμβολιασμό πριν τις διακοπές τους, απέστειλε εξάλλου σήμερα η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη, μιλώντας στον Σκάι, επεσήμανε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεδομένου ότι θα γίνει αντιληπτό πως η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης, αλλά δεν έχουμε περιθώριο για πισωγυρίσματα, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί.
«Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, πρόσθεσε πως λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι πλέον στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού με την μετάλλαξη δέλτα, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.
Όπως εξήγησε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας πως η μετάλλαξη δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από τα κρούσματα της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.
«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κα Παγώνη επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει πρόθεση να πανικοβάλλει τους πολίτες με τα λεγόμενα της.