Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος των βάσεων
Ανανεώθηκε:
Για άνοδο των βάσεων, κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών λυκείων.
Όπως υπολογίζεται, η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8.500 μόρια στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και όπως έχει επισημανθεί, το 30% των υποψηφίων είναι πιθανό να μείνει εκτός ΑΕΙ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φέτος αναμένεται να «κοπεί» από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας κάθε υποψήφιος που θα έχει συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω των 8.500 μορίων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων αναμένεται μεταξύ 6-8 Ιουλίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.
Να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο με sms από το Υπουργείο Παιδείας.
Μόλις ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που φέτος για πρώτη φορά θα τους επιτρέπει να επιλέξουν εκτός των ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.
Οι επιδόσεις ανεβάζουν τις βάσεις
Τα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα, από την περσινή χρονιά, δεδομένο το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις. Πράγματι, εξεταστές επισημαίνουν ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει πως οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, ενώ το ίδιο συμβαίνει στη Νεοελληνική Γλώσσα και την Έκθεση, καθώς και στη Βιολογία. Αντίθετα, φαίνεται πως δυσκόλεψαν τους υποψηφίους τα Οικονομικά και η Φυσική.
Πάντως, εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα σε γενικές γραμμές από ό,τι την περασμένη χρονιά, αυτόματα θα έχουμε δυο αποτελέσματα, όπως επισημαίνει το alfavita.gr. Αρχικά, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς ο μέσος όρος του πεδίου είναι η μια από τις δυο τιμές που θα τη διαμορφώσει. Εν συνεχεία, ευκολότερα θέματα και καλύτερες επιδόσεις, εύλογα σημαίνουν στην πλειονότητα των τμημάτων και άνοδο των μορίων.
Τέλος, οι προτιμήσεις των υποψηφίων πάντοτε είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που θα ορίσει τις τελικές διακυμάνσεις των βάσεων στα τμήματα. Παραδοσιακά, η Νομική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. δύσκολα διαφοροποιούνται και αυτός είναι και ο λόγος που συγκεκριμένα τμήματα, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται στο «ρετιρέ» των βάσεων.
Άνοδος των βαθμολογιών στα τρία από τα τέσσερα Πεδία
Το ερώτημα που φαίνεται να διατυπώνεται είναι εάν τελικά και σε κάποιες κατευθύνσεις ο γενικός μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων θα ανέβει τόσο, ώστε να δούμε το φαινόμενο υποψήφιοι να μην περάσουν τελικά σε κανένα τμήμα, παρότι θα έχουν γράψει 10.000 μόρια (την παλιά βαθμολογική βάση).
Πέρυσι και με βάση τα δεδομένα της περιόδου εάν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ο πρώτος εισαχθείς στα ΑΕΙ της χώρας θα έπρεπε να είχε γράψει ένα 7,8 (δηλαδή περίπου 7.800 μόρια). Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει γύρω στο 8,5.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», και ανά επιστημονικό πεδίο:
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.