ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας

AP Photo/Noah Berger

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθεί η Επιχείρηση «Ελευθερία», ώστε να χτιστεί μέσα σε διάστημα περίπου 60 ημερών το «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid 19.

Για το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα τοποθετήθηκε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».

«Έγινε μια συζήτηση γύρω από το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα. Η εκτίμηση των ειδικών του ECDC είναι ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα είναι η πλέον επικρατούσα. Μία είναι η απάντηση έναντι των μεταλλάξεων κι αυτή είναιη επιτάχυνση των εμβολιασμών. Θα πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε. Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες. Τα περισσότερα θύματα που χάνονται από την Covid 19 είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, εκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται πλέον και στην χώρα μας απηύθυνε προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι κυβέρνηση και ειδικοί είναι επί ποδός για το ζήτημα της μετάλλαξης και τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να απαντήσει ότι δεν του αρέσει να προτρέχει και προκρίνεται η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Υπογράμμισε, ότι «από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις» και κατέληξε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Βατόπουλος στο CNN Greece: Μοιραίο να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα

Πηγή: Screen Grab / YouTube

Για αγώνα δρόμου ανάμεσα στην ταχύτητα εμβολιασμού και στην ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα κάνει λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece επισημαίνει ότι «πισωγυρίσματα» όπως αυτό του Ισραήλ δεν αποκλείονται και στην Ελλάδα.

«Από ό,τι φαίνεται η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην επάρκεια του εμβολιασμού διότι αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να σταματήσει η επιδημία, άρα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, και η μετάλλαξη αυτή δεν φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Η διαφορά, απ’ ό,τι λένε οι Βρετανοί, είναι αρκετά μικρή, υπάρχει μια διαφορά όμως, συνεπώς είναι ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ταχύτητα εμβολιασμού και στην ταχύτητα εξάπλωσης αυτής της μετάλλαξης», λέει ο καθηγητής στο CNN Greece.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επικράτησης αυτής της μετάλλαξης έναντι του αρχικού στελέχους, επισημαίνει: «Εφόσον μεταδίδεται πιο γρήγορα είναι περίπου μοιραίο να επικρατήσει. Είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να την περιορίσει. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο να μην επικρατήσει, εφόσον μεταδίδεται τόσο γρήγορα όσο λένε σε σχέση με τους παλιούς κλώνους».

Αρκουμανέας: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown

Πηγή: INTIME NEWS

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη λόγω της και της διάδοσής της.«Το είχαμε πει τον Μάιο ότι υπάρχει κίνδυνος για επιβολή τοπικών lockdown αν υπάρχουν επιδημιολογικές “εκρήξεις”. Ισχύει και τώρα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» δήλωσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Και συμπλήρωσε:

«Όποια περιοχή βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση έχει αυξημένο ρίσκο και για αυτό ζητήσαμε μια επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε πως η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση ενώ υπάρχει και ανησυχία γιατί η μετάλλαξη Δέλτα –γνωστή και ως ινδική- είναι 50-60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη και πιθανότατα στη χώρα μας» δήλωσε επίσης ο ίδιος.

Λύση στο πρόβλημα αυτό αποτελεί, όπως είπε ο ίδιος, το γεγονός ότι τα εμβόλια.

Τόνισε δε, πως είναι ασφαλή, καθώς έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο, με απειροελάχιστα προβλήματα.

«Μη εμβολιασμένοι ή περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», επανέλαβε ο κ. Αρκουμανέας.

Συναγερμός στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή, προειδοποιητικά μηνύματα για τον κίνδυνο ευρύτερης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, απηύθυνε ο περιφερειάρχης του νησιού Σταύρος Αρναουτάκης, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, και επισημαίνοντας τους κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού από την διασπορά της μετάλλαξης, ο περιφερειάρχης τονίζει πως «όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν άμεσα, τόσο γρηγορότερα θα κάνουμε το άλμα προς την ελευθερία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ. Αρναουτάκης:

«Τους τελευταίους μήνες δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες θωρακίζουμε το νησί μας απέναντι στην πανδημία. Το διάστημα αυτό κερδίσαμε πολλές μάχες. Σήμερα, αυτό που προέχει είναι να ενταθούν οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

«Η διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα” εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, για το σύστημα υγείας, για τη συνέχιση των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων στο νησί μας. Όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν άμεσα, τόσο γρηγορότερα θα κάνουμε το άλμα προς την ελευθερία. Ως Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους. Το εμβόλιο αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα απέναντι στην Covid-19. Αυτήν την κατάκτηση της επιστήμης, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με τη ζωή μας. Μην το καθυστερείς προστάτευσε τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς», καταλήγει ο κ. Αρναουτάκης.

Την ανησυχία τους εξάλλου, για την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ειδικότερα για την κατάσταση των αυξημένων κρουσμάτων στην Κρήτη, εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης ομάδα επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε διαδικτυακά, με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα.

Να σημειωθεί ότι η Κρήτη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» αυτή την στιγμή, με τα περισσότερα κρούσματα από όλη τη χώρα να φέρουν το εν λόγω στέλεχος -19 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- μία αύξηση η οποία εκτιμάται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «φρενάρισμα» των εμβολιασμών, μετά την απώλεια της 44χρονης στις 31Μαΐου.

Να θυμίσουμε ότι η 44χρονη γυναίκα που κατέληξε στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, και είχε εμφανίσει θρόμβωση αμέσως μετά τον εμβολιασμό της. Εκτιμάται ότι το περιστατικό αυτό, έχει δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο και έντονο προβληματισμό, με αποτέλεσμα, να σημειώνεται διστακτικότητα στους πολίτες και να μην εμφανίζονται ή να ακυρώνουν τα ραντεβού τους.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και ένα στην Κορινθία. Συνολικά 28 άτομα έχουν διαγνωστεί με την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ακόμη ένα κρούσμα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, ενώ οι επιδημιολόγοι είναι βέβαιοι, ότι το στέλεχος ΔΕΛΤΑ, προήλθε από τους τουρίστες.

Επίσης, οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι η μοναδική ασπίδα αυτή την στιγμή που έχουμε, είναι ο εμβολιασμός και μάλιστα ο πλήρης με τις δύο δόσεις, μία στρατηγική την οποία υποστηρίζει με θέρμη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη 23 Ιουνίου στην ενημέρωση στο υπ. Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο άμεσος και πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις, φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για το μεταδοτικό στέλεχος ΔΕΛΤΑ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τα μαθηματικά μοντέλα δεν δείχνουν αύξηση στην κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά το «φρενάρισμά» του, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι πολίτες.

Πάντως φαίνεται ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι αυτό που θα μας απασχολήσει μέσα στο καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Ισραήλ, μία χώρα πρότυπο στους εμβολιασμούς, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι εμβολιασμένη, εμφάνισε αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους, με αποτέλεσμα να επανέλθει και πάλι η χρήση της μάσκας.

Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ισραήλ εκτιμάται ότι προκλήθηκε από την είσοδο της παραλλαγής Δέλτα, η οποία προήλθε από την Ινδία, λόγω της έλλειψης ελέγχων στο αεροδρόμιο Ben-Gurion - την κύρια πύλη εισόδου της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης