ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο CNN Greece: Μοιραίο να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα- Να εμβολιαστούμε το συντομότερο

INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για αγώνα δρόμου ανάμεσα στην ταχύτητα εμβολιασμού και στην ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα κάνει λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece επισημαίνει ότι «πισωγυρίσματα» όπως αυτό του Ισραήλ δεν αποκλείονται και στην Ελλάδα

«Από ό,τι φαίνεται η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην επάρκεια του εμβολιασμού διότι αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να σταματήσει η επιδημία, άρα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, και η μετάλλαξη αυτή δεν φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Η διαφορά, απ’ ό,τι λένε οι Βρετανοί, είναι αρκετά μικρή, υπάρχει μια διαφορά όμως, συνεπώς είναι ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ταχύτητα εμβολιασμού και στην ταχύτητα εξάπλωσης αυτής της μετάλλαξης», λέει ο καθηγητής στο CNN Greece.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επικράτησης αυτής της μετάλλαξης έναντι του αρχικού στελέχους, επισημαίνει: «Εφόσον μεταδίδεται πιο γρήγορα είναι περίπου μοιραίο να επικρατήσει. Είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να την περιορίσει. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο να μην επικρατήσει, εφόσον μεταδίδεται τόσο γρήγορα όσο λένε σε σχέση με τους παλιούς κλώνους».

Επομένως, το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει ο εμβολιασμός του πληθυσμού να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και επαρκέστερα.

Σχετικά με το πότε θα φτάσουμε στο επιθυμητό ποσοστό ανοσίας, ο κ. Βατόπουλος λέει πως είναι δύσκολο να κάνουμε έναν σαφή καθορισμό του, καθώς όπως λέει, ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης. «Με τις παραλλαγές που επικρατούν, ανεβαίνει το ποσοστό της. Κάποτε λέγαμε 70%, τώρα έχει αυξηθεί. Καταλαβαίνετε ότι ένας ιός που μεταδίδεται πιο εύκολα, αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν το σύνολο. Στον κορωνοϊό το R0 ήταν 1,5-2. Με τις πιο εύκολα μεταδιδόμενες μεταλλάξεις όμως, αυτό αυξάνεται και αντίστοιχα αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί».

Μέσα στην εβδομάδα, το Ισραήλ, χώρα - πρότυπο αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών του, ανακοίνωσε την επιστροφή της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων της Δέλτα. Ενδεχόμενο που ο καθηγητής Βατόπουλος δεν θεωρεί απίθανο να σημειωθεί και στην Ελλάδα, αν το ποσοστό εμβολιασμού δεν επιταχυνθεί: «Υπάρχουν τέτοια σκαμπανεβάσματα. Για μένα δεν είναι μεγάλη έκπληξη ότι έγινε ένα πισωγύρισμα στο Ισραήλ. Ναι μεν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όμως δεν είναι όλο το ποσοστό, συνεπώς είναι οριακά τα πράγματα για τη συλλογική ανοσία».

Ερωτηθείς αν η τρίτη δόση είναι μονόδρομος δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων, λέει: «Ας κάνουμε γρήγορα τις πρώτες δύο δόσεις και μετά βλέπουμε για την τρίτη. Ακόμα δεν νομίζω ότι απαιτείται τρίτη δόση στους πλήρως εμβολιασμένους».

Για το ενδεχόμενο επαναληπτικών δόσεων, δεδομένης της σημερινής διαρροής εσωτερικού εγγράφου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καθηγητής θεωρεί πως υπολείπονται στοιχεία προκειμένου να υπάρξει μια οριστική απόφαση: Εξαρτάται πόσο κρατά η ανοσία, πόσο μεταλλάσσεται ο ιός και πόσο επικρατούν στελέχη ανθεκτικά στον ιό. Αν έχουμε μια βιολογία αντίστοιχη της γρίπης, τότε προφανώς θα χρειάζονται και επαναληπτικοί εμβολιασμοί. Αν οι παραλλαγές που επικρατούν είναι ευαίσθητες στο εμβόλιο δεν θα χρειαστεί. Επίσης, αν κρατάει η ανοσία χρόνια, πάλι δεν θα χρειαστεί. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς τέτοιου είδους προβλέψεις».

Αναφερόμενος τέλος στην πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας επισημαίνει στο CNN Greece: «Αυτό που είχε πει η επιτροπή και αυτό που είπε ο κ. Χαρδαλιάς αλλά δεν επικοινωνήθηκε κατά τη γνώμη μου σωστά, δεν είναι ότι φεύγουν οι μάσκες, αλλά οι μάσκες μένουν και στους εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν τις φοράμε όταν δεν υπάρχει συνωστισμός, για παράδειγμα όταν περπατάμε σε έναν ανοικτό χώρο και είμαστε μόνοι μας.

Βλέπω πάντως ότι ο κόσμος εξακολουθεί να φοράει μάσκα και αυτό είναι καλό. Το μήνυμα είναι ότι τώρα το καλοκαίρι βγάζουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, που δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι τριγύρω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης