ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις στα εφάπαξ για να μετριαστούν οι περικοπές στις επικουρικές

Συνταξιούχοι (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Κούρεμα» έως 35% σε 65.000 εφάπαξ βρίσκεται προ των πυλών, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας αλλάζει γραμμή σε ότι αφορά τις ενοποιήσεις των ταμείων και βάζει σε έναν φορέα τα εφάπαξ και τις επικουρικές.

Οι μειώσεις στο εφάπαξ φαίνεται πως είναι δεδομένες και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο θα είναι μεταξύ 25% και 35%, ενώ με τη συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας σε ένα ταμείο με τις επικουρικές συντάξεις, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος θα περιλαμβάνει πλέον ένα ταμείο κύριας σύνταξης στο οποίο η κρατική χρηματοδότηση θα περιορίζεται στην πληρωμή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ κι ένα δεύτερο ταμείο, που θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από εισφορές εργαζομένων κι εργοδοτών για να καταβάλει εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις.

Η συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, μετατρέπει στην ουσία το εφάπαξ σε μια συμπληρωματική παροχή που θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα είναι ανάλογη της οικονομικής βιωσιμότητας του ενιαίου πλέον ταμείου.

Η αλλαγή πλεύσης «προδίδει» ότι τελικά οι μειώσεις που θα απαιτηθούν για τις επικουρικές συντάξεις θα ξεπερνούν και το 30% και ο μόνος τρόπος να διασωθούν με μικρότερες περικοπές είναι να χρηματοδοτηθεί το ΕΤΕΑ από τα αποθεματικά που έχουν σωρευθεί στα ταμεία πρόνοιας.

Προδίδει όμως και ότι οι δανειστές ουσιαστικά απορρίπτουν το σχέδιο αύξησης των εισφορών κατά 1,5 μονάδα στην επικουρική ασφάλιση, που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας και πλέον η μόνη σανίδα σωτηρίας για να μετριαστούν οι περικοπές στις επικουρικές είναι η κατάργηση των φορέων πρόνοιας και η αξιοποίηση των αποθεματικών τους από το κοινό ταμείο επικουρικών κι εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απονομής εφάπαξ έχει «παγώσει», και στην «ουρά» περιμένουν περισσότερα από 65.000 εφάπαξ, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι περικοπές στο εφάπαξ αφορούν και όσους θα αποχωρήσουν στα επόμενα έτη και μέχρι το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης