ΕΛΛΑΔΑ

Το «στοίχημα» των 60 ημερών: Η ανοσοποίηση του 70% και η αγωνία Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Το «στοίχημα» των 60 ημερών: Η ανοσοποίηση του 70% και η αγωνία Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Την αισιοδοξία τους ότι στους επόμενους δύο μήνες, η Ελλάδα μπορεί -και ενδεχομένως πρέπει- να πετύχει ανοσοποίηση από τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε ποσοστό 70%, εξέφρασαν την Τρίτη, τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μία αισιοδοξία, η οποία θα λέγαμε ότι σκιάστηκε και από σχετική αγωνία, από την κορυφαία καθηγήτρια, η οποία δήλωσε, ότι έχουμε μόλις 60 ημέρες για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, πριν το 4ο πανδημικό κύμα.

Κρίσιμος παράγοντας ο πολίτης

Ο βασικός παράγοντας για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου είναι ο πολίτης και η θετική του διάθεση και όχι οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, τόνισαν ξεκάθαρα Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους.

Γι’ αυτό, απηύθυναν για ακόμη μία φορά έκκληση στους πολίτες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να κλείσουν το ραντεβού τους.

Μάλιστα όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. ΓΓ ΠΦΥ, «εισερχόμαστε στη Γ’ φάση του εμβολιαστικού σχεδίου με την συμβολική ονομασία “Ελευθερία”».

Μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε πολίτης να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί άμεσα με τα εμβόλια μοριακής τεχνολογίας- mRNA.

Για παράδειγμα, συνέχισε, μπορεί ένας πολίτης σήμερα Τρίτη να κλείσει ραντεβού και αύριο Τετάρτη 23 Ιουνίου, να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Moderna, ή την ερχόμενη εβδομάδα, να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer.

Επομένως φαίνεται πως ναι, είναι εφικτός ο στόχος για ανοσοποίηση σε ποσοστό 70%, στις επόμενες 60 ημέρες, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αρκεί οι πολίτες να μην διστάσουν…

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, έχει ως αιχμή του δόρατος τα εμβόλια μοριακής τεχνολογίας – mRNA και δευτερευόντως το Astra Zeneca και Johnson & Johnson.

Ήπιο το 4ο πανδημικό κύμα – Θα επηρεάσει τους ανεμβολίαστους

Αναφορικά με το 4ο πανδημικό κύμα, όπως τόνισε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ, της ινδικής δηλαδή, δημιουργεί ανησυχία.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι το κύμα αυτό, θα είναι σαφώς ηπιότερο και θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν πρέπει να πάει καμία β’ δόση χαμένη, να μην μείνει κανείς ανεμβολίαστος, οι πολίτες να μην επαναπαυθούν με την α’ δόση του εμβολιασμού τους, ενώ τόνισε εμφατικά, ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

Τόσο η κυρία Θεοδωρίδου, όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκαν επίσης στην αναγκαιότητα να αυξηθούν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών το επόμενο διάστημα. Ήδη να θυμίσουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σε πόρισμά της την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται στο έσχατο μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους επαγγελματίες υγείας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόση εμβολίου έναντι της Covid 19.

Όπως είπε:

«Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, Άντριου Πόλαρντ, οι δύο δόσεις εμβολίου είναι επαρκείς για την επίτευξη της ανοσίας κατ' άτομο. Το πότε θα πρέπει να γίνει νέος εμβολιασμός έναντι της πανδημίας είναι κάτι που θα αναλύσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό με διαφορετικά εμβόλια (πρακτική mix & match), η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι η σύσταση της Επιτροπής, είναι χορήγηση της β’ δόσης με το ίδιο εμβόλιο.

Πρόκειται για την πρακτική πρόσμιξης δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων, της πρώτης δόσης με εμβόλιο αδενοϊών και της δεύτερης με εμβόλιο mRNA, η οποία όμως είναι ακόμη υπό μελέτη και έτσι, δεν υπάρχει ούτε έγκριση, ούτε άδεια για χορήγηση ετερόλογων εμβολίων, πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

Αναφορικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών, αυτό έχει ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν:

-Γιατροί ΕΣΥ στο 86%, ιδιώτες γιατροί στο 91%
-Νοσηλευτικό προσωπικό ΕΣΥ στο 69%, νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδιωτικές κλινικές στο 73%
-Λοιπό προσωπικό ΕΣΥ ΣΤΟ 66%, στα ιδιωτικά στο 70%.

Οι παραδόσεις των εταιρειών

Συνολικά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, έχουν γίνει πάνω από 7,5 εκατ. εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 4.550.000 έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση- ποσοστό 43%- και πάνω από 3 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους- ποσοστό 31%.

Όσον αφορά στις παραδόσεις εμβολίων για το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε:

-Τον Ιούλιο αναμένονται 1.550.000 δόσεις από την Pfizer, ενώ συνολικά για το τρίμηνο αναμένουμε 4.880.000 δόσεις.

-Moderna αναμένονται 380.000 δόσεις

-Johnson & Johnson αναμένονται τον Ιούνιο 192.000 και τον Ιούλιο επιπλέον 171.000 δόσεις.

Τα τρία κλειδιά του σχεδίου

Τρία ακόμη σημεία που αξίζει να τονίσουμε:

- Από το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησε η αποστολή sms σε όλους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

- Τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να καλούν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών για τις δόσεις εμβολίων που μένουν «ορφανές», δηλαδή για το μικρό ποσοστό των δόσεων που μένουν αδιάθετες λόγω μη προσέλευσης.

- Τέλος, από την επόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει και έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση. Να θυμίσουμε όπως έχει τονίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που έχουν νοσήσει από COVID-19, θα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με μία δόση, έξι μήνες μετά τη νόσησή τους.