ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Κλιματιζόμενοι χώροι για τους άστεγους - Οδηγίες για πολίτες με αναπευστικά προβλήματα

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Την λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων για τους άστεγους, με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, ζήτησε ο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τους Δήμους ανά την Επικράτεια, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να ορισθούν από τον εκάστοτε Δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμα για διημέρευση και προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των αστέγων, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/. Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για συνεργασία των Δήμων με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Οδηγίες προς τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα

Στο μεταξύ, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα τις επόμενες ημέρες, συστήνει στους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.

Ειδικά, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, σύμφωνα με την Ένωση Πνευμονολόγων, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο. Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης