ΕΛΛΑΔΑ

Παπαδόπουλος στο CNN Greece για Νίσυρο: Μάλλον ο κύριος σεισμός - Δραστηριότητα από τον Απρίλιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα τη Νίσυρο και τα Δωδεκάνησα μίλησε στο CNN Greece ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας πως φαίνεται να είναι ο κύριος σεισμός, κατάληξη μιας έντονης προσεισμικής δραστηριότητας που κράτησε πάνω από δύο μήνες. 

«Στην ευθεία αυτή, μεταξύ Νισύρου και Τήλου, η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από τον Απρίλιο. Είχε γίνει ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 13 Απριλίου και έκτοτε συνεχίστηκε η δραστηριότητα συνεχώς με μικρότερα μεγέθη, φτάνοντας στον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ» λέει ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο CNN Greece.

Ο σεισμολόγος εκτιμά ότι οι προηγούμενοι ήταν προσεισμοί και, όπως φαίνεται, αυτός που έγινε τώρα ήταν ο κύριος σεισμός, υπογραμμίζει ωστόσο ότι «αυτό ακόμη δεν είναι βεβαιωμένο, είναι το πιο πιθανό σενάριο».

Στην ερώτηση πόσο σύνηθες είναι οι προσεισμοί να έχουν τόση μεγάλη χρονική έκταση, ακόμη και μήνες πριν τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά: «Δεν είναι αφύσικο αυτό, μερικές φορές συμβαίνει η προσεισμική ακολουθία να διαρκέσει και δύο ή τρεις μήνες. Οπότε αυτό που παρατηρήσαμε τώρα είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια».

Για τον σεισμολόγο, αυτές τις λίγες ώρες που έχουν μεσολαβήσει, η σεισμική ακολουθία εμφανίζεται ομαλή.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ίσως ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός αλλά ακόμη αυτό δεν είναι βέβαιο. Είμαστε λίγες ώρες μετά και δεν μπορούμε να έχουμε μια αξιολόγηση η οποία θα καταλήξει σε βεβαιότητα. Όμως είναι το πιο πιθανό», απαντά στην ερώτηση αν η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί ανησυχία.

Ο σεισμολόγος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει να κάνει με το ηφαίστειο της Νισύρου, καθώς πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς ενώ λέει ότι η περιοχή στο παρελθόν δεν έχει δώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί μια σαφή εγγύηση.

«Είναι πολύ ευεργετικό το γεγονός ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται μέσα σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, μακριά από τους κατοικημένους οικισμούς των νησιών κι αυτή η απόσταση δημιουργεί μια ας το πούμε ασπίδα προστασίας».

Πάντα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική δραστηριότητα, παρακολουθούμε και αξιολογούμε το φαινόμενο, κι αυτό θα κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταλήγει ο σεισμολόγος.

H ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 01:14 μετά τα μεσάνυχτα (Τρίτη 22/6), στον υποθαλάσσιο χώρο των Δωδεκανήσων, κοντά σε Νίσυρο και Τήλο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δίνει το εστιακό βάθος του σεισμού στα 14,4 χλμ. και το επίκεντρο στα 24 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Νισύρου.

Το Ευρωπαϊκό EMSC κατέγραψε τη δόνηση στα 5,6 Ρίχτερ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης - σύμφωνα πάντα με το EMSC - εντοπίζεται στα 51 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά του Κέφαλου της Κω σύμφωνα με

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Ο σεισμός, έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, είχε μεγάλη διάρκεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης