ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο άσυλο

REUTERS

Κατατέθηκς στη Βουλή και εισάγεται αύριο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα είναι οι αλλαγές σε θέματα που έχουν να κάνουν με το άσυλο.

Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια τιτλοφορείται «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ″σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)″ (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αύριο στις 17:30, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει σκοπό να καλύψει τα κενά στην ελληνική νομοθεσία ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες, γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε όσους την αιτούνται (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013), σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Πέραν των κριτηρίων που θέτει η Οδηγία δεν θα υπάρξει ειδική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλου κράτους ως ασφαλούς τρίτης χώρας στο σώμα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μόνον εφόσον η Ελλάδα αναγνωρίσει την Τουρκία ως τέτοια (ασφαλή τρίτη χώρα) θα είναι εφικτές οι επιστροφές προσφύγων εκεί.

Μια από τις βασικές προβλέψεις του νοσμοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες, ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Σύσταση Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου "Σχετικά με τις Κοινές Διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας", διατάξεις για την εργασία αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» και μεταξύ άλλων προβλέπει, τέλος:

1) Τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).

2)Την μετονομασία της υφιστάμενης γενικής γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η προειδοποίηση της Ε.Ε.

Οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αρχίσουν να εξετάζονται από τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει σε ισχύ το νέο της νομικό πλαίσιο για το άσυλο.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα η οποία δεν διέψευσε δημοσίευμα της Bild που αναφέρει πως η Ε.Ε. δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για τα ελληνικά hotspots.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. Η αιτία είναι, σύμφωνα με ένα e-mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASΟ), το γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, «επιθυμεί όμως να το πράξει άμεσα».

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Τετάρτη, με την κ. Αντρέεβα να σημειώνει ότι περιμένει την ψήφισή του μέσα στις «επόμενες μέρες».

Η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι εταίροι έχουν ήδη δεσμευθεί για την αποστολή 34 ειδικών δικαστών ασύλου στην Ελλάδα, δηλώνοντας όμως άγνοια για το πόσους δικαστές σχεδιάζει να στείλει η ίδια η Αθήνα στα hotspots.
Το δημοσίευμα της «Bild» υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει μόλις οκτώ δικαστές για το άσυλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης