ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Νέο νόμο για το άσυλο πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα

Οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αρχίσουν να εξετάζονται από τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει σε ισχύ το νέο της νομικό πλαίσιο για το άσυλο.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα η οποία δεν διέψευσε δημοσίευμα της Bild που αναφέρει πως η Ε.Ε. δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για τα ελληνικά hotspots.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. Η αιτία είναι, σύμφωνα με ένα e-mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASΟ), το γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, «επιθυμεί όμως να το πράξει άμεσα».

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Τετάρτη, με την κ. Αντρέεβα να σημειώνει ότι περιμένει την ψήφισή του μέσα στις «επόμενες μέρες».

Η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι εταίροι έχουν ήδη δεσμευθεί για την αποστολή 34 ειδικών δικαστών ασύλου στην Ελλάδα, δηλώνοντας όμως άγνοια για το πόσους δικαστές σχεδιάζει να στείλει η ίδια η Αθήνα στα hotspots.
Το δημοσίευμα της «Bild» υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει μόλις οκτώ δικαστές για το άσυλο».

Επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία από 4 Απριλίου

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως η 4η Απριλίου είναι η ημερομηνία έναρξης της επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle εκπρόσωπος τους υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι ο ειδικός εντεταλμένος της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Άλμπρεχτ Μπρέμε βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα με ένα μικρό επιτελείο και διεξάγει συνομιλίες με έλληνες αρμόδιους.

Σε 51.430 ο αριθμός των προσφύγων

Σε 51.430 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 766 και στα νησιά βρίσκονται συνολικά 5.023 άτομα. Στην Αττική παραμένουν 15.081, στην κεντρική Ελλάδα 2.753 και στη βόρεια Ελλάδα 28.573 πρόσφυγες.

Μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές στη Μυτιλήνη

Χθες Τρίτη και μέχρι σήμερα τα χαράματα, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάστηκαν συνολικά 729 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77.

Στο hotspot της Μόριας κρατούνται υπό περιορισμό πάνω από 2.000 άνθρωποι, περιμένοντας την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο.

Πρωινές αφίξεις

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χορικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα.

Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελέυθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνάν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων.

Στο σύνολό τους δε αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».

Αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, στον τραυματισμό ενός Ιρακινού κατέληξε η ένταση μεταξύ ομάδων Αφγανών και Ιρακινών χθες βράδυ στο hot spot της Χίου. Ο Ιρακινός, τραυματισμένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τραύμα στην πλάτη, πιθανόν από μαχαίρι, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εδώ και μέρες στη Χίο και με δεδομένη την πληροφορία ότι θα υπάρξουν επαναπροωθήσεις αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, οι ομάδες των Αφγανών είναι από τις πρώτες που διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του βραδινού συσσιτίου, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους Σύρους, κυρίως, οι οποίοι έχοντας οικογένειες επιθυμούν να διανέμεται κανονικά το συσσίτιο. Αυτές ο αντιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις όπως η χθεσινοβραδυνή.

Στο hotspot της Χίου και ενώ σήμερα Τετάρτη δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα καμία άφιξη διαμένουν υπό περιορισμό 1449 μετανάστες και πρόσφυγες. Με τη χωρητικότητά του να μην ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης