Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Aπεύχομαι η σύσταση να γίνει απαγόρευση για το εμβόλιο AstraZeneca
Ανανεώθηκε:
Θέμα πολιτικής απόφασης είναι η σύσταση να μετατραπεί σε απαγόρευση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Απεύχομαι να πάμε σε μια λογική απαγόρευσης των συγκεκριμένων εμβολίων, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό θα το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece.
Η ερώτηση αφορούσε συγκεκριμένα στα πόσα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων στη χώρα, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μπορεί να μετατραπεί σε απαγόρευση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να προχωρήσει σε σύσταση που αφορά στην παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς στη χώρα μας παρατηρείται χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι το όφελος από τον εμβολιασμόεξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί, επομένως παραμένει η σύσταση για συνέχιση του εμβολιασμού και στην δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο κίνδυνος των θρoμβοεμβολών είναι σπάνιος μετά τον εμβολιασμό με τη β’ δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca και ανέρχεται σε 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμών.
Φυσικά οι oδηγίες πάντα μπορεί να επικαιροποιούνται, ενώ όλες οι συστάσεις βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, σημείωσε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου. Η σύσταση πάντως της Επιτροπής γίνεται για να βελτιώσει τα πράγματα και όχι να τα περιπλέξει, τονίστηκε στην ενημέρωση.
Από την πλευρά του ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι η ανοσία επιτυγχάνεται όταν η β’ δόση πραγματοποιείται με το ίδιο εμβόλιο.
Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη
Σε άλλη ερώτηση επίσης, αναφορικά με τους 12 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα από την ινδική μετάλλαξη σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, η πρόεδρος της επιτροπής απάντησε ότι οι μεταλλάξεις βασανίζουν τον πρωθυπουργό Τζόνσον και το βρετανικό κράτος.
Είναι δυνατόν πράγματι να νοσήσουν εμβολιασμένοι πολίτες, είτε γιατί δεν έχουν ανοσιακή απόκριση απέναντι στο εμβόλιο, είτε γιατί υπάρχει αστοχία και κακή παρτίδα στα εμβόλια. Πάντως για τις μεταλλάξεις διενεργείται γονιδιωματική ιχνηλάτηση.
Το τείχος ανοσίας
Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το ορόσημο για τη χώρα του εμβολιασμού όλων των ηλικιακών ομάδων -εκτός από τα παιδιά- σε ποσοστό 60%, όπως είχε αναφέρει ο ομότιμος καθηγητης Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι αυτό εκτιμάται πως θα επιτευχθεί, πριν από τον Σεπτέμβριο.