Κορωνοϊός - Επιδημιολογικός χάρτης: 8 περιοχές στο «πράσινο» - «Καμπανάκι» για την Κω
Τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην πλειονότητα της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Ανακοίνωσε ότι 24 περιοχές «κατεβαίνουν» κατηγορία επικινδυνότητας στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ενώ «καμπανάκι» σήμανε για την Κω.
Ειδικότερα, ανακοινώνοντας την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση ιικού φορτίου στην Κω και συνεπώς η περιοχή «ανεβαίνει» επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και τοποθετείται στο επίπεδο 3 «πορτοκαλί». Κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει τα πάντα για να στεγανοποιήσει τις μικρές συρροές που παρατηρούνται.
Στην υπόλοιπη χώρα το ιικό φορτίο δείχνει σημεία υπαναχώρησης ή σταθερότητας και σε 24 Περιφερειακές Ενότητες σημειώνει υποχώρηση, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα 16 Περιφερειακές Ενότητες «πέφτουν» στο επίπεδο 2 «κίτρινο» από το επίπεδο 3 «πορτοκαλί». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:
- Βόρειου Τομέα Αθηνών
- Βοιωτίας
- Θεσσαλονίκης
- Ιωαννίνων
- Γρεβενών
- Αχαΐας
- Ρεθύμνου
- Τήνου
- Ευβοίας
- Αιτωλοακαρνανίας
- Μυτιλήνης
- Κιλκίς
- Ηρακλείου
- Σύρου
- Άνδρου
- Καλύμνου
Επίσης οκτώ περιοχές «κατεβαίνουν» επίπεδο και βρίσκονται πλέον στο «πράσινο». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:
- Πρέβεζας
- Σάμου
- Λευκάδας
- Κεφαλληνίας
- Ευρυτανίας
- Θάσου
- Λήμνου
- Μήλου
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αναιρεί την ανάγκη να μείνουμε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.
Σταδιακά μειώνεται η διασπορά του ιού
Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας. Σταδιακά και σταθερά μειώνεται η διασπορά του ιού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0.83%. Η βελτίωση αποτυπώνεται και στα νούμερα. Δηλαδή είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων.
Τόνισε, όμως, ότι το 98% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων, αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη. Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
H επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, κατέληξε.
34% λιγότερες διαγνώσεις αυτήν την εβδομάδα
Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, όπως και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 19%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 14%.Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο covid-19, υποχωρεί σε λιγότερες από 150 ανά ημέρα.
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 27.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 19 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι σχεδόν 32.000.
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, ωστόσο, όπως τόνισε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.
Επιδημιολογικός Χάρτης
Υπενθυμίζεται ότι ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
• Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
- ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- ο δείκτης θετικότητας (%)
- η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.
Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
- Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
• αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
• πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
• πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Επίπεδο 4 – Κόκκινο
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
- Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
• φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
• μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής - Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
- Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.