ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Το σχέδιο για την αντιμέτωπιση του burnout στους υγειονομικούς

Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Το σχέδιο για την αντιμέτωπιση του burnout στους υγειονομικούς
AP Photo/Alessandra Tarantino

Ασπίδα προστασίας της ψυχικής υγείας των επαγγελματιών υγείας που έχουν επιφορτιστεί με βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους στον «πόλεμο» του ΕΣΥ κατά της πανδημίας του κορωνοϊού απλώνει το υπουργείο Υγείας, μέσω προγράμματος ύψους 7,5 εκατ. ευρώ που στοχεύει να συνδράμει στη διαχείριση και αποκατάσταση του στρες και του συνδρόμου burnout που έχουν υποστεί οι υγειονομικοί.

Την ανάληψη της σχετικής δράσης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια και το κόστος του καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν βιώσει ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι συγκεκριμένα οι εξής:

  • Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.
  • Η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.
  • Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.
  • Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως η «η πανδημία κατέδειξε τους σύγχρονους ήρωες αυτής της χώρας, γιατροί και νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του ΕΣΥ πρωταγωνιστές στον πόλεμο με αυτό τον αόρατο εχθρό». Είναι εκείνοι, οι οποίοι επιφορίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς «σήκωσαν» τη φροντίδα των συμπολιτών μας, και έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια σσων νοσηλεύτηκαν δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

«Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν στα 'κόκκινα' πέραν των δυνάμεών τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο burn-out» σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, στους οποίους το έντονο εργασικό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, κυνισμό, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα ποσοστά burnout φθάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως είναι οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι εν γένει στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα, δε, με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον το 1/5 των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.

«Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες σε μια ασταμάτητη προσπάθεια και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.