Πότε θα «ξεκλειδώσουν» τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τα σενάρια που εξετάζονται
Ανανεώθηκε:
Τον όρο «διευκολύνσεις» αντί «προνομίων» προτάσσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για τους εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού και απασχολεί όλο και περισσότερο την επικαιρότητα.
«Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή.
Οριοθετώντας το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσαν να ληφθούν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις για το ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν».
«Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε, ενώ παράλληλα κάλεσε εκ νέου όσους διστάζουν να εμβολιαστούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα:
«Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα».
«Κλειδί» η καθολική διάθεση εμβολίων
Το παραπάνω παράδειγμα του πρωθυπουργού για την εστίαση, πρακτικά σκιαγραφεί έναν από τους πιθανούς τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων στους κλειστούς τους χώρους, μόλις χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Ήδη, οι πληροφορίες θέλουν την «ελεύθερη είσοδο» των εμβολιασμένων να επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπως τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.
Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα του self test στους εμβολιασμένους και αργότερα ίσως τεθεί υπό συζήτηση και η κατάργηση της μάσκας μεταξύ εμβολιασμένων.
Ωστόσο για την ώρα, βάσει των επίσημων στοιχείων, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει πλήρως τουλάχιστον το 22,4% του ενήλικου πληθυσμού της, ενώ ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού ξεπερνά τις τελευταίες εβδομάδες τις 100.000 δόσεις.
Όπως έχει τονιστεί από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχος, η καθολική διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού αποτελεί «κλειδί» για τα όποια προνόμια.
Όπως σημείωσε άλλωστε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά», υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει όταν θα έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων.
Στα προνόμια των εμβολιασμένων και πότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι «εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά».
Χρονικό ορίζοντα έθεσε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το ενδεχόμενο προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κίνητρο για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Όπως υπογράμμισε, η συζήτηση είναι παγκόσμια και εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες.
Τα προνόμια για τα οποία μίλησε ο κ. Γεωργιάδης θα μπορέσουν να θεσπιστούν όταν θα υπάρχουν προσφερόμενα εμβόλια σε επαρκή ποσότητα ώστε να μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό.
«Όταν φτάσουμε στο σημείο που θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δεν βρίσκει ραντεβού».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενα προνόμια σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί απάντησε:
«Το πρώτο προνόμιο του εμβολιασμένου είναι ότι έκανε το εμβόλιο».
«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
«Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» πρόσθεσε.
Τι λένε οι ειδικοί στο CNN Greece
Λινού: Πρέπει να διεκδικούμε εμβόλια και όχι προνόμια
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, υπογραμμίζει πως στην παρούσα χρονική στιγμή, «ότι η βασική γραμμή των ανθρώπων θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση των εμβολίων και όχι των προνομίων».
«Ναι μεν λέγεται ότι οι άνθρωποι δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν, αλλά εάν ψάξει κανείς να βρει εμβόλια, μπορεί να χρειαστεί ακόμη κι ένα μήνα μέχρι την πρώτη δόση, ίσως και περισσότερο. Επομένως, δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά μια φυσική εξέλιξη της μείωσης του κινδύνου για ορισμένους ανθρώπους», σημειώνει η κυρία Λινού.
Και προσθέτει: «Ακριβώς επειδή κάποιος εμβολιάζεται, διαθέτει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ακριβώς επειδή κινδυνεύει λιγότερο. Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα ως προνόμιο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμβολιάζεται το σύνολο του πληθυσμού κι αυτό, παρά αυτά που λέγονται, δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα».
Βατόπουλος: Βασικό προνόμιο του εμβολιασμένου είναι ότι δεν θα αρρωστήσει
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «το βασικό προνόμιο του εμβολιασμένου είναι ότι δεν θα αρρωστήσει. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε».
«Πιστεύω ότι οποιοδήποτε προνόμιο υπέρ του εμβολιασμένου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, όταν κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται «πολίτες δύο ταχυτήτων», προσθέτει.
«Θεωρώ λογικό οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι να απαλλάσσονται ορισμένων υποχρεώσεων που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα η διενέργεια self test, αλλά σίγουρα όχι ακόμη η απαλοιφή της μάσκας – τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον - αλλά και η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει κατ’ αρχήν να συζητηθούν», συνεχίζει ο κ. Βατόπουλος.
Καπραβέλος: Δεν βλέπω προνόμια αλλά καθολική υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια
Υπέρ ενός καθολικού και υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών τάσσεται, από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.
«Προσωπικά, δεν βλέπω προνόμια. Βλέπω καθολική υποχρεωτικότητα, γιατί όσο χαϊδεύουμε τα αφτιά στον ιό, τόσο αγριεύει», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
«Το να μιλάμε για προνόμια είναι, κατά τη γνώμη μου, ολίγον αστείο. Όταν θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα του κράτους για τη ζώνη ασφαλείας, δεν σου λέει κανείς ότι θα έχεις δωρεάν πάρκινγκ. Είναι υποχρεωτικό να φοράς ζώνη, τελεία και παύλα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ποινές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Υποχρεωτικότητα από έναν άνθρωπο πολύ μεγάλης δημοκρατικής ευαισθησίας όπως είμαι εγώ, έχει να κάνει με την αγριότητα αυτής της πανδημίας, έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις και τη δυνατότητα αυτού του ιού να καταστρέφει και την υγεία και την οικονομία. Εάν, γρήγορα, δεν τον εξοντώσουμε και δεν τον εξολοθρεύσουμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και είναι ο εμβολιασμός χωρίς μασημένα λόγια και χωρίς να στρογγυλεύουμε την αλήθεια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει από την πολιτεία να επιβληθεί ο υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός, για να τελειώνουμε μια καλή τον ιό», σημειώνει ο καθηγητής Καπραβέλος.