ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινο φως» σε νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ - Τι δηλώνει στο CNN Greece η Δρ. Π.Σακκά

Biogen via AP

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν επιτέλους μία νέα θεραπεία.

Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της φαρμακευτικής Biogen ως την πρώτη, εδώ και περίπου 20 χρόνια θεραπεία αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάϊμερ, παρά το γεγονός, ότι τα ευρήματα των κλινικών μελετών έχουν δημιουργήσει μία σχετική αντιπαράθεση.

Ήδη ο FDA, έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του φαρμάκου.

Το CNN Greece μίλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την πρόεδρο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια Δρ. Παρασκευή Σακκά, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της, για την πολύ σημαντική αυτή επιστημονική εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη αιτιολογική και όχι συμπτωματική θεραπεία η οποία στοχεύει στις εκφυλιστικές διεργασίες του εγκεφάλου και στις αλλοιώσεις του, που προκαλούνται από την επαναπόθεση της πρωτεΐνης Β αμυλοειδούς, επισημαίνει η συνομιλήτριά μας.

«Δεν πρόκειται για ριζική θεραπεία, ωστόσο είναι μία σαφής πρόοδος, για την οποία πίεζαν οι Σύλλογοι Ασθενών», σημειώνει η κυρία Σακκά, προσθέτοντας ότι η τελευταία θεραπεία για το Αλτσχάιμερ είχε βγει το 2003 και αφορούσε στην μεμαντίνη.

Η κυρία Σακκά εκτιμά επίσης, ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα θα λάβει σύντομα έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – ΕΜΑ.

Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τoνίζει ο FDA στην ανακοίνωσή του. Η aducanumab μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τη θεραπεία.

Η aducanumab (αντουκανουμάμπη) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Σε ερώτηση του CNN Greece κατά πόσο η πανδημία και ο εγκλεισμός επηρέασαν τους ανοϊκούς ασθενείς, η κυρία Σακκά, υπογραμμίζει ότι πράγματι η σοβαρή υγειονομική κρίση, επιδείνωσε την υγεία των ασθενών αυτών, που έμειναν στο σπίτι, μακριά από τους συγγενείς, από τις δομές υγείας και την επαφή με την φύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης