ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι είδους προνόμια θα έχουν οι εμβολιασμένοι - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

AP Photo/Yorgos Karahalis

Με το βλέμμα όλων στραμμένο στη συλλογική προσπάθεια να χτιστεί το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού μέσω των εμβολιασμών το νωρίτερο δυνατόν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και ειδικοί τάσσονται υπέρ της χορήγησης προνομίων στους εμβολιασμένους.

Ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύναται να δεχθούν στην επικράτειά τους πριν το όριο των 14 ημερών πλήρως εμβολιασθέντες, χωρίς να απαιτείται διενέργεια μοριακού τεστ κορωνοϊού ή υποβολή σε καραντίνα, όπως αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαν.

Στα προνόμια των εμβολιασμένων και πότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αναφέρθηκε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι «εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά που εξετάζονται είναι το να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, επίσης το να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, και πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενα προνόμια σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί απάντησε:

«Το πρώτο προνόμιο του εμβολιασμένου είναι ότι έκανε το εμβόλιο».

«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι «εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά».

Όσον αφορά στα προνόμια σε εμβολιασμένους, σχολίασε ότι η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και πρόκειται να ενταθεί, αυτό όμως θα γίνει όταν θα έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων.

Όπως ανέφερε, ακόμη και στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, κάποιος ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να υποβληθεί σε PCR test ή τεστ αντιγόνου. «Αυτό πιστεύουμε ότι είναι σαν fast lane ήδη για τους εμβολιασμένους και με αυτόν τον τρόπο-πρότυπο μπορούμε να λειτουργήσουμε και άλλους τομείς. Φαντάζομαι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε, μιλώντας στο Mega.

Υπέρ της χορήγησης προνομίων σε όσους εμβολιάζονται τάχθηκε χθες, Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργος Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωνοντας πως κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα της κυβέρνησης όπως έχει ξανά ειπωθεί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας είπε ότι «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Επιπλέον, σχολίασε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης