Κορωνοϊός: Εύθραυστη η ύφεση της πανδημίας - Ποιες οδηγίες δίνουν οι επιστήμονες
Ανανεώθηκε:
Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παρουσιάζει σαφή σημάδια βελτίωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ειδικοί, ωστόσο, δεν παύουν να εφιστούν με κάθε τρόπο την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς η διασπορά στην κοινότητα παραμένει. Και παρότι το καλοκαίρι έχει έρθει, και πολλοί σχεδιάζουν να φύγουν για διακοπές προκειμένου να «πάρουν μια ανάσα» από το δύσκολο χειμώνα που πέρασε, δεν θα πρέπει να αμελήσουν να εμβολιαστούν προτού αναχωρήσουν -και ειδικά οι νέοι.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η σημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου πως «η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τον επιθυμητό στόχο, που είναι η ανοσία».
Η καθηγήτρια εξήγησε ότι έχουμε δύο τρόπους να περιορίσουμε την πανδημία, «το ένα είναι η συμπεριφορά μας και το άλλο είναι ο εμβολιασμός ώστε να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας». Τόνισε δε πως «είναι σαφές πως είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας».
Στον ίδιο τόνο σημείωσε πως «η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει ούτε θα λήξει σύντομα», κάτι το οποίο όπως είπε θα πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό από όλους.
«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το περσινό με το φετινό καλοκαίρι» είπε, αλλά εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, παρότι «υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες δραστηριότητες».
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί έως ότου ελεγχθεί η επιδημία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της μάσκας, παρατηρώντας μάλιστα, πως με έκπληξη η επιτροπή ειδικών παρακολουθεί τη συζήτηση που γίνεται για το πότε θα τις πετάξουμε. «Η χρήση μάσκας παραμένει το πιο ισχυρό όπλο ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό», δήλωσε με έμφαση.
Ύφεση της πανδημίας, αλλά η διασπορά δεν έχει ελεγχθεί
Την ίδια ώρα, τα αριθμητικά στοιχεία είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αφού καταγράφεται ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, κάτι το οποίο επεσήμανε η καθηγήτρια.
Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 13.500, από τα οποία 7.000 είναι στην Αττική, ωστόσο υπάρχουν εξάρσεις που εμφανίζονται σε κάποιες περιοχές, όπως είναι η Κατερίνη και η Ρόδος.
«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί παρότι παρατηρούμε σημαντική αποκλιμάκωση και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές τα νοσοκομεία», όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Για «εύθραυστη» ύφεση της πανδημίας έκανε λόγο από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και στις νεότερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.
Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων συνεχίζει να μειώνεται στη χώρα μας ομοίως και η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ μιλώντας για τα self test είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ και 30.000 από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά.
Μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού
Σημειώνοντας ότι τα 2/3 των νοσηλευόμενων πλέον είναι άνω των 55 ετών και «η συντριπτική πλειονότητά τους αφορά ανεμβολίαστους», η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε για μια ακόμη φορά πως το πιο ισχυρό όπλο για την προστασία μας παραμένει το εμβόλιο.
Η καθηγήτρια τόνισε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 36 έτη και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει δύο πράγματα, πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί δεν προσβάλλονται από τον ιό.
Πρόσθεσε ακόμα πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να σταματήσουμε τα self test και rapid test σε εμβολιασμένους.
Η κ. Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση στις ηλικίες κάτω των 40 ετών να προσέλθουν για εμβολιασμό, πριν φύγουν για διακοπές, εξηγώντας πως τα δύο τρίτα όσων μολύνθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο ήταν κάτω των 40.
Για ενδεχόμενο εφησυχασμό στη χώρα μας σχετικά με την πανδημία έκανε λόγο ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.Ο καθηγητής τόνισε πως υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.
«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.
«Πρέπει να δούμε ποιοι εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την σημασία του να στοχεύσουμε ακριβώς στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.