ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ κορωνοϊού

ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ κορωνοϊού
AP Photo / Alessandra Tarantino

Τις αιτίες για τις οποίες αρκετά νοσοκομεία της χώρας, όπως το νοσοκομείο Αγρινίου εμφανίζουν υψηλή θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, απαριθμεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως σημειώνει, η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα. Αντίστοιχη εμφανίζουν «οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ των νοσοκομείων, ενώ στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορωνοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%».

Κατά τον ίδιο για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας, ευθύνονται το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορωνοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ, η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις Μονάδες με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.

Ελλειπής στελέχωση των ΜΕΘ

Σημαντικό ρόλο παίζει και η στελέχωση των ΜΕΘ, προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας», σημειώνει και προσθέτει:

«Η ΜΕΘ Αγρινίου 5 κλινών, από τον Οκτώβριο μετατράπηκε σε κορωνοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν το κορωνοϊό που ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου των υπολοίπων. Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανηλλειμένως ζήτησε τη στελέχωση της με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο έγινε το αντίθετο».

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γαννάκος«μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και ανειδίκευτο επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα δεχόταν διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοπονήσσου, Στερεάς Ελλάδας. Η κλινική κορωνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου στη κορύφωση της πανδημίας νοσήλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι όλο το 24ωρο όταν παρίσταται ανάγκη, καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο Καρπενησίου επίσης «οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση. Εκατοντάδες ασθενείς με κορωνοϊό κατέληξαν σε κλινικές κορωνοϊού, πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ».

«Εκατοντάδες ασθενείς με κορωνοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Η όποια έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.