Η επιχείρηση «Ελευθερία» πατάει γκάζι: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί, ποιες περιοχές ηγούνται
Ανανεώθηκε:
Επιταχύνεται ο ρυθμός εμβολιασμών στη χώρα μας, όπου πλέον εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες πολίτες άνω των 18 ετών, και με τους νέους να αποτελούν «οδηγούς» της όλης προσπάθειας για το χτίσιμο του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας», αφού η ανταπόκρισή τους είναι εντυπωσιακή.
Κάνοντας έκκληση για μία ακόμη φορά σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη σημερινή ενημέρωση: «Είναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε στον εμβολιασμό, γνωρίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, «οι εμβολιασμοί σήμερα αναμένεται να υπερβούν τους 102.000», ενώ ανέφερε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού. «Έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» - και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).
Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι ακόμη πιο θετική για τον ρυθμό θωράκισης των νησιωτικών περιοχών. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%. Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39% ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού.
Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς φτάνει το 100%. Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων της Λευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, που συμμετέχουν στον εμβολιασμό.
Τα στοιχεία είναι πράγματι ενθαρρυντικά, δεδομένου πως όταν αργά το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 18-29 ετών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αυτά έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα, αφού μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν εξαντλήθηκε κάθε διαθέσιμο ραντεβού εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Λόγω της μεγάλης αυτής ανταπόκρισης, τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως αναμένεται να ανοίξουν και νέα ραντεβού, καθώς θα παραληφθούν και νέες ποσότητες.
Σημειώνεται πως τον ίδιο ενθουσιασμό είχαν δείξει προηγουμένως και οι 30άρηδες και 40άρηδες, όταν είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις δικές τους ηλικιακές ομάδες.
Νέα ραντεβού για τους 18-29 ετών
Αναμένεται τώρα το άνοιγμα των ραντεβού και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τις ηλικίες άνω των 18 ετών, με τον υπουργό Υγείας να αναφέρει σχετικά πως οι ανακοινώσεις για ημερομηνίες θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, πρώτα για τους 25-29 και μετά για τους 18-24.
Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσω του ANT1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τα ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και μετά.
Μέχρι στιγμής και λόγω της έλλειψης του μονοδοσικού με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 αν και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότεροι. Πάντως, και από τη Johnson & Johnson αναμένονται νέες παραδόσεις εντός των επομένων ημερών, κάτι που θα ενισχύσει τα ποσοστά εμβολιασμού των νέων.
Και ενώ φαίνεται πως οι νέοι σπεύδουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να σχεδιάσουν και τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τα ποσοστά ανοσίας παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών.
Μιλώντας σήμερα στον Σκάι, ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα. Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό.
Τι «φρενάρει» τους εμβολιασμούς
Και ενώ το χτίσιμο ενός πρώτου τείχους ανοσίας τοποθετείται περίπου στα μέσα Ιουλίου, η δυσπιστία από μια μερίδα πολιτών απέναντι στα εμβόλια, σχετικά με πιθανές παρενέργειες, «φρενάρει» την επιχείρηση «Ελευθερία».
Ο Νίκος Τζανάκης καθ. Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας σήμερα στο Mega, εξέφρασε τον προβληματισμό του, τονίζοντας ότι όσο πλησιάζουμε κοντά στον εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού, αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία από πλευράς πολιτών για ενδεχόμενες παρενέργειες:
«Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν. Η εικόνα που παρατηρούμε είναι ότι στο AstraZeneca έχουμε καθυστερήσεις. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν παρενέργειες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη δεύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού πρέπει να αναπτύξει κάποιες πρακτικές, για να ανατρέψουν το κλίμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε με ξύλινη γλώσσα του επιστημονικού λόγου. Η διαδικασία έχει αποκτήσει μια επικοινωνιακή συνιστώσα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να πειστούν και οι άνω των 65 ετών για τον εμβολιασμό, ο κ. Κικίλιας είπε:
«Βλέπω ότι και σε πιο μεγάλες ηλικίες, παρότι έχουν ανοίξει αρκετό καιρό οι συγκεκριμένες ηλικίες και έχουν μπει στις πλατφόρμες για εμβολιασμό, συνεχίζουν με μικρό βαθμό αλλά σταδιακά, να αυξάνονται πάλι οι αριθμοί», σημείωσε και αναφέρθηκε στη δέσμευση της πολιτείας για τους πολίτες που είναι κατάκοιτοι και οι οποίοι είναι ως επί των πλείστων άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.
Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς, είναι οι εμβολιασμοί παιδιών, ηλικίας 12 έως 15 ετών. Όπως ανέφερε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην προηγούμενη ενημέρωση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσαν το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15.
«Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Παρόλα αυτά, επανέλαβε ότι όπως σημειώνει και ο ΕΜΑ, πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων, λέγοντας πως για τα παιδιά θα γίνει σχετική πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Κορωνοϊός - ECDC: Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων - Πότε αποτελεί προτεραιότητα
Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-18 ετών είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρέπει να γίνει και για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν συνεχίσουν να νοσούν.
Συμπλήρωσε όμως, πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα παιδιά, είναι να κάνουν κανονικά κι όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται, γιατί λόγω του κορωνοϊού ο εμβολιασμός των παιδιών έχει μείνει πίσω.
«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει η έκθεση Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που περιλαμβάνει συστάσεις προς τα τα κράτη-μέλη ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12-18 ετών. Προτεραιότητα θα πρέπει να έχει σύμφωνα με το ECDC μόνο ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.