Πανελλήνιες 2021 - Μακρή: Χωρίς καθυστερήσεις τα μηχανογραφικά φέτος, 77.415 οι εισακτέοι
Ανανεώθηκε:
Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, εκτίμησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, επισημαίνοντας ότι έχει καθοριστεί ο αριθμός των εισακτέων, που είναι 77.415 και έχει κατανεμηθεί ανά Σχολή, αριθμός ελάχιστα μικρότερος -όπως είπε- από την προηγούμενη χρονιά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Μακρή σημείωσε ότι από τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ισχύσουν φέτος μόνο οι αλλαγές που αφορούν στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και στη δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλα δεύτερου μηχανογραφικού για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ.
Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, «θα λάβουν με sms οι μαθητές και τη Σχολή που εισάγονται, τις βάσεις, καθώς επίσης και τη δική τους βαθμολογία.
«Είναι μια καινοτομία σε άριστη συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας.
Όπως διευκρίνισε, δεν έγιναν καταργήσεις τμημάτων αλλά συγχωνεύσεις, με «την εισήγηση με συντριπτικότατη πλειοψηφία που έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών και αφορούσε σε τμήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς καμία αντιστοίχιση με την αγορά εργασίας».
Για τον αριθμό των υποψηφίων που δεν θα εισέλθουν σε ΑΕΙ, σημείωσε ότι «εφόσον δεν είναι γνωστή η ελάχιστη βάση εισαγωγής, (…) δεν είναι δυνατόν κανείς να μιλήσει και πολύ περισσότερο να προσδιορίσει τον αριθμό των παιδιών που δεν θα πετύχουνε την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Κρούσματα κορωνοϊού στις Πανελλαδικές
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει προαναγγείλει πως θα υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος κορωνοϊού εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοϊού την επόμενη περίοδο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, μετά τις οδηγίες που θα δώσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ώστε οι υποψήφιοι «να εξεταστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ένα «όπλο» που θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το υπουργείο Παδείας για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι η διενέργεια των self test σε εβδομαδιαία βάση.