Ψηφιακό πιστοποιητικό και εμβολιασμοί ανοίγουν διάδρομο «απογείωσης» για τον τουρισμό
Ανανεώθηκε:
Ενισχυμένη από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής υπέρ της εφαρμογής του Ψηφιακού Πιστοποιητικού «βγήκε» η Ελλάδα καθώς, μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ανοίγεται καθαρός δρόμος ανάκαμψης στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιενεπετεύχθη πολιτική συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
To Ψηφιακό Πιστοποιητικό, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα ταξίδια, τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, θα είναι διαθέσιμο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ή έχουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από κορωνοϊό.
Εκτιμάται ότι σε περίπτωση ανάρρωσης από τη λοίμωξη, η πιστοποίηση θα δίνεται από την 11η ημέρα μετά το πρώτο θετικό τεστ -εκτιμάται ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μεταδοτικοί από αυτό το σημείο- και θα ισχύει μέχρι την 180η ημέρα.
Όσον αφορά το κόστος των PCR test, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες. Σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προορίζονται για αυτόν τον λόγο, κάτι που δεν θα καταστήσει δωρεάν τα PCR test, αλλά πιο προσιτά για τους πολίτες.
Ωστόσο, ένα ακανθώδες ζήτημα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι εάν οι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να θέτουν σε καραντίνα ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, ακόμη και αν έχουν πιστοποιητικό.
Η Ελλάδα έχει προτείνει για τη διευκόλυνση της επιστροφής των ταξιδιωτών στις χώρες προέλευσης να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR (μοριακού τεστ), αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test και self test.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αποφευχθεί η καραντίνα μετά την επιστροφή των τουριστών στις χώρες τους, καθώς το ενδεχόμενο αυτό είναι αποτρεπτικό για τα ταξίδια. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει επιταχύνει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκλιμακώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Μητσοτάκης: Το συντομότερο η εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού
Στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την πορεία της covid-19.
«Εξέφρασα και πάλι την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση για αυτό το οποίο αποκαλούμε πια Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχουμε ήδη ευρωπαϊκό κανονισμό ως αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που έκανε η πορτογαλική Προεδρία με το Κοινοβούλιο και με την Επιτροπή. Και εξέφρασα την προσδοκία μου ότι αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι επιστρέφουμε πια σε μια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό. Αλλά πιστεύω και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμώ ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια ένα μέρος των σημαντικών αποταμιεύσεων που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.»
Από 1η Ιουνίου το Πιστοποιητικό εντός χώρας
Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, καθώς έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.
Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Tα ψηφιακά πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.
Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Ανεβάζει ταχύτητα το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Την ίδια ώρα, ο δεύτερος «πυλώνας» του τουρισμού, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανεβάζει ταχύτητα.
Από την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού με όλα τα σκευάσματα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και για την ομάδα 30-34 ετών. Ακολούθως, στις αρχές Ιουνίου, πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών. Παράλληλα, εξελίσσεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού σε 19 μεγάλα νησιά της χώρας, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι μία δόση εμβολιασμού λαμβάνουν εκείνοι που έχουν νοσήσει πριν από 6 έως 12 μήνες, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω, ο εμβολιασμός τους ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τους «27» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συζητηθεί για τα παιδιά από την ηλικία των 12 και πάνω, και από τη στιγμή που θα δοθεί έγκριση [στις εταιρίες που έχουν αιτηθεί άδεια] από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα υπάρξει νέα δυναμική στον εμβολιασμό.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, που ενδεχομένως να χρειασθούν 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είναι διαθέσιμες, ενώ η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023.
«Σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.