ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Σχίνος: Συνεχίζεται η «μάχη» για την κατάσβεση - Διάσπαρτες εστίες στα Γεράνεια Όρη

ΙΝΤΙΜΕ

Για τέταρτη η ημέρα καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμα ενεργές διάσπαρτες εστίες στα Γεράνεια Όρη και στη «μάχη» της κατάσβεσης μπήκαν το πρωί και τα εναέρια μέσα. 

«Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Όλυμπος", από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

Φωτιά στον Σχίνο: Οι συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή

Βίντεο από drone αποτυπώνει την καταστροφή στο Αλεποχώρι:

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους ενώ έχουν καεί και οικίες και αγροικίες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Αλεποχώρι για την αποτίμηση των καταστροφών

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί στις 9 το πρωί, στο Αλεποχώρι, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Το πλάνο για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, το κράτος θα κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να συνδράμει τους πληγέντες. «Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Μετά, θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση. Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Είμαστε ήδη σε έναν άτυπο συντονισμό, περιμένοντας να ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά στο πεδίο, ώστε να είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά και να επισκεφθούμε την περιοχή, αλλά και να συνδράμουμε τους πληγέντες», ανέφερε ο κ. Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για επιχειρήσεις και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τη συνδρομή προς τους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει για τις ανάγκες κοινωνικής προστασίας με τις αποζημιώσεις να ξεκινούν από 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και να φτάνουν ως τις 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.

Μετά την καταγραφή θα υπάρξει η συνδρομή και του υπουργείο Υποδομών έτσι ώστε να αποζημιωθούν και οι επιχειρήσεις. Εκεί οι αποζημιώσεις θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν ως τις 8.000 ευρώ. Προέχει, ωστόσο, να γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών για να γίνει και ο απαραίτητος σχεδιασμός του πλάνου στήριξης.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο κ. Πέτσας σχολίασε πως το βασικό είναι να μην υπάρξει καταπάτηση των εκτάσεων που έχουν καεί.

«Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, όταν επί πολλές δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι. Εκτιμώ, όμως, ότι με τις τελευταίες παρατάσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να έχουμε σωστή αποτύπωση, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να μην μπαίνει καν στο μυαλό κάποιου ότι θα μπορούσε να καταπατήσει την οποιαδήποτε έκταση και μετά να τη νομιμοποιήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν προκλήθηκε από αμέλεια η φωτιά

Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, το Σάββατο, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας:

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Σημειώνεται πως τέσσερις φορές ενεργοποιήθηκε το 112, ειδοποιώντας τους κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρουν ασφαλές μέρος.

Από τη νύχτα της Τετάρτης εκκενώθηκαν σταδιακά οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Σπάρτα, Αιγειρούσες-Ντουράκος, Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, και Αγίας Παρασκευής, τα Παπαγιαννέικα και η Χαλκανή.

Δείτε εικόνες από το Λιμανάκι Μαυρολίμνης:

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης