Φήμες για ανοιχτά σύνορα προκάλεσαν αναστάτωση στην Ειδομένη
Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση ύστερα από φήμες ότι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα.
Ομάδα προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό -όπως έλεγαν- να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.
Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.
Επιπλέον, δόθηκε πριν από λίγη ώρα στην κυκλοφορία η γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό της Ειδομένης. Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.
[Νωρίτερα]
Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αφού απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.
Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένα στη γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκονται εδώ και αρκετή ώρα λεωφορεία και βανάκια με αλληλέγγυους που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αποκλείσει τη γέφυρα, εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να φθάσουν οδικώς στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.
«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό, με ένα από αυτά να απευθύνεται στους αστυνομικούς "Μη μας χτυπήσετε". Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 χωρίς να καταγράφεται ένταση προς το παρόν.
Πάνω στις γραμμές υπάρχουν περίπου 55 αστυνομικοί οι οποίοι δημιούργησαν δύο γραμμές. Πίσω στέκονται δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ μπροστά αστυνομικοί χωρίς εξοπλισμό που προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.
Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.
Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.
Από χθες επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.
Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.
Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.
Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.
Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.
Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».
Παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων με επιπτώσεις για την Ελλάδα
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια των Αρχών να μεταφέρουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει στην Ειδομένη μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού. Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της ελληνικής αστυνομίας έχουν μπει ΜΚΟ που διακινούν πληροφορίες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, παρακινώντας τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να περάσουν και πάλι μαζικά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη
Η Αθήνα έχει ενημερώσει Σκόπια και Σόφια, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι διακινούνται εκ νέου χάρτες για πέρασμα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και δεν αποκλείεται να μοιραστούν ξανά χαρτιά στους απελπισμένους της Ειδομένης.
Τους αρμόδιους έχει απασχολήσει πολύ το γεγονός ότι άτομα που συστήνονται ως μέλη ΜΚΟ ή εθελοντές δημιουργούν λάθος εικόνα και πουλάνε ψεύτικη ελπίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που έχουν μεταβεί τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Μέχρι στιγμής, στην Ειδομένη έχουν καταγραφεί συνοικά 15 ΜΚΟ, ωστόσο προκύπτουν από τις αρχές τέσσερα σοβαρά ερωτηματικά για τέσσεις από αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από την ιατρική περίθαλψη και σίτιση έχουν εμφανιστεί ΜΚΟ για «εμπορία ανθρώπων».
«Τα σύνορα είναι κλειστά, η Ειδομένη δεν είναι προοπτική για κανέναν και μόνο τα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης αποτελούν λύση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, που επισκέφθηκε την περιοχή, και πρόσθεσε πως «για εμάς, ο μοναδικός στόχος είναι πλέον η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα».
Από την Παρασκευή αναχωρούν λεωφορεία από την Ειδομένη, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Ημαθία και την Πιερία, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές κι επικίνδυνες για την υγεία τους.
Κυρίως οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν πια να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες κυρίως για τα παιδιά τους, εκδηλώνουν την επιθυμία να φύγουν από τον λασπότοπο της Ειδομένης και να βρουν καταφύγιο σε ένα από τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί.
Πηγή: REUTERS/Marko Djurica
Βέβαια, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις στις περιοχές που μεταφέρονται οι πρόσφυγες, με ενδεικτική την περίπτωση της Βέροιας όπου μερίδα ακραίων κατοίκων εξέφρασε την αντίθεσή της στην φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή τους.
«Η Ειδομένη δεν θα γίνει Καλαί. Είναι κρίμα να αμαυρωθεί η εικόνα του λαού μας από ανόητους και πρέπει να σκεφτούν τι έχει περάσει αυτός ο λαός, δεν είναι ανθρωποφάγοι οι πρόσφυγες, άνθρωποι είναι, που τους βρήκε η κακή μοίρα του πολέμου» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Mega.
Στην αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας πως «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες», ενώ σημειώνει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία άνοιξε για πρώτη φορά νόμιμος δρόμος για τους μετανάστες προς την Ευρώπη, με επανεγκατάστασή τους από την Τουρκία, χωρίς να περνούν το Αιγαίο.
Σε ότι αφορά την επαναπροώθηση των μεταναστών, έλληνες αξιωματικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς η κατάσταση δεν παίρνει άλλη αναβολή.
Πηγή: REUTERS/Marko Djurica
Οι έλληνες αξιωματικοί παρουσίασαν στους τούρκους το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εφαρμόζεται για την επανεισδοχή των μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με αυτό τα λεωφορεία θα φεύγουν από τα hotspot με τους μετανάστες για το λιμάνι όπου θα μπαίνουν στα καράβια που θα βρίσκονται άνδρες της Frontex.
Μέσα στο καράβι θα βρίσκονται έλληνες αστυνομικοί με στολές και οπλισμένοι. Στο λιμάνι του Δικέλλι, τούρκοι παρουσία του Έλληνα αξιωματικού θα παραλαμβάνουν τους μετανάστες. Η Frontex ήδη είναι στη διαδικασία ενοικίασης των πλοίων.
Οι συνθήκες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που εκτείνεται σε μεγάλη έκταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες, τόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όσο κι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την προσωρινή αποχώρηση των ΜΚΟ από την Ειδομένη την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή:REUTERS/Marko Djurica
Εκτός των άλλων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε ότι αφορά την σίτισή τους, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται μόλις αντιλαμβάνονται ότι φτάνει στην περιοχή φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγή: REUTERS/Marko Djurica
Το Σάββατο έφθασε στην Ελλάδα από την Ιταλία ένα καραβάνι αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Περίπου 200 Ιταλοί, αλληλέγγυοι, ανάμεσα τους, πανεπιστημιακοί, μέλη εργατικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με πέντε φορτηγάκια τύπου βαν προς τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Την ίδια μέρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, σκορπώντας χαμόγελα κι ελπίδα στην οικογένειά της. Η οικογένειά της ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της από το Κομπάνι της Συρίας , με προορισμό τη βόρεια Ευρώπη, όμως το ταξίδι τους σταμάτησε στην Ειδομένη όπου και γεννήθηκε το τρίτο τους παιδί. Του περιστατικού επιλήφθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ μητέρα και βρέφος διακομίστηκαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο.
Λίγη ώρα αργότερα σήμανε και πάλι "συναγερμός", σε άλλη σκηνή, όπου μια 20χρονη από τη Συρία φάνηκε προς στιγμήν πως θα γεννήσει αλλά τελικά θα διακομιστεί στο νοσοκομείο για να γεννήσει σε πιο ασφαλές περιβάλλον.
Εν τω μεταξύ, σχεδόν μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι το Σάββατο στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 163 άτομα κυρίως Πακιστανοί, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια είναι 50.236, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Διαβάστε ακόμη:
Εν μέσω διαμαρτυριών κατοίκων έφθασαν πρόσφυγες στη Βέροια από Ειδομένη
Συνεχίζεται σήμερα η μεταφορά προσφύγων από Ειδομένη σε κέντρα φιλοξενίας
Γερμανία: Έτοιμη να φιλοξενήσει έως και 2.000 πρόσφυγες από την Ειδομένη η Θουριγγία
Ειδομένη: Λεωφορεία περιμένουν να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες