ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Ιουνίου

ΙΝΤΙΜΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία γενικής απεργίας.

Παράλληλα, το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις και αποφάσισε να γίνουν, τις επόμενες μέρες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, σε όλη τη χώρα. «Το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη, 26 Μαΐου, στις 18.00, στα Προπύλαια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λ.π.».

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ούτε να ψηφιστεί. Πρέπει να ανατραπεί» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Οι μεγάλες αλλαγές που επέρχονται με το εργασιακό νομοσχέδιο είναι οι παρακάτω:

  • Εισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζομένου - εργοδότη, με ατομική σύμβαση εργασίας.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα 4ήμερης εργασίας στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που αρνείται τη διευθέτηση αυτή. Παραμένει το 8ωρο, ενώ ξεκαθαρίζεται πως το διάλλειμα θα είναι 15-30 λεπτά, 4 ώρες μετά την έναρξη του ωραρίου εργασίας.
  • Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες στις 150 ώρες και εξισώνονται οι επιτρεπόμενες ώρες στη βιομηχανία με τις υπηρεσίες.
  • Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση εργασία τις Κυριακές σε νέους κλάδους, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και η μηχανογράφηση, οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων κ.ά.
  • Θεσπίζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα καταγράφει το πραγματικό ωράριο του εργαζομένου και τις υπερωρίες του, απαλλάσσοντας τις εταιρείες που την εφαρμόζουν από την ανάγκη υποβολής ΑΠΔ.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ και ιδρύεται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
  • Υιοθετείται αυστηρό πλαίσιο προστασίας και τιμωρίας περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία (mobbing). Τα θιγόμενα πρόσωπα θα προστατεύονται από απόλυση, ενώ ο καταγγελλόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν διέπραξε την παράβαση.
  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά η άδεια πατρότητας (14 ημερών), η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε μητέρα και πατέρα με επιδότηση του ΟΑΕΔ, ευέλικτο ωράριο με τηλεργασία για τους γονείς, επεκτείνεται η άδεια λοχείας, προβλέπεται άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, αλλά και για τους φροντιστές που έχουν υπό την προστασία τους κάποιο μέλος της οικογένειάς τους με αναπηρίες.
  • Θεσπίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας με συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού.
  • Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα της επικοινωνίας επιχείρησης - εργαζομένου για την τήρηση του ωραρίου εργασίας.
  • Καταργείται η διάκριση υπαλλήλου - εργατοτεχνίτη ως προς την αποζημίωση απόλυσης. Οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών που ήταν μόλις λίγα μεροκάματα εξισώνονται με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που φτάνουν έως 12 μηνιάτικα.
  • Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών ως προς την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ.
  • Εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Κήρυξη απεργίας και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου με την προϋπόθεση να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
  • Απαγόρευση παρεμπόδισης εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας – παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης