ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η απάντηση Κικίλια για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη με AstraZeneca

Στο ζήτημα που έχει προκύψει έπειτα από αναφορές για τουλάχιστον τρία περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη που αφορούσαν σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca αναφέρθηκε εκτενώς το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το θέμα αυτό, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως «έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια».

«Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς. Συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτοκόλλα», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος επισήμανε πως δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια για προβληματική παρτίδα εμβολίων και υπογράμμισε πως «όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση».

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και για την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ωστόσο πως ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και οι πιέσεις στο ΕΣΥ συνεχίζονται.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 21.136 σε όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 4.554.000 εμβολιασμοί.

Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε πως 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο σχέδιο εμβολιασμού κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά, το λεγόμενο «Γαλάζια Ελευθερία», εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκε να χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στα νησιά.

ΕΟΔΥ: 2.293 νέα κρούσματα, 642 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι

Την ίδια στιγμή, υπ' ατμόν βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθώντας στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα στη σκιά της άρσης του πολύμηνου lockdown και του ανοίγματος του τουρισμού. Το γεγονός ότι παρατηρείται αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα σε πολλές περιοχές εγείρει προβληματισμό, και σε συνδυασμό και με την παρουσία των μεταλλάξεων, επιβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι μεν βελτιωμένη, αλλά παραμένει εύθραυστη.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.293, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 383.558 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.86 (95%Crl: 0.16 - 1.68).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.587 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.312 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 305 (ημερήσια μεταβολή -8.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317
ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης