Κορωνοϊός: «Αόρατος εχθρός» οι μεταλλάξεις, «παγίδα» η χαλάρωση μέτρων αυτοπροστασίας
Ανανεώθηκε:
«Συναγερμό» σε κυβέρνηση και ειδικούς έχει προκαλέσει η χαλάρωση στα μέτρα αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, η άρση των μέτρων του lockdown δεν σημαίνει και τέλος της πανδημίας. Υπογραμμίζουν, δε, ότι οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα και ειδικά η λεγόμενη «αθηναϊκή» παραλλαγή, που είναι ακόμη πιο μεταδοτική, δεν επιτρέπουν πλημμελή τήρηση των μέτρων.
Η επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάσεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση. Ένα πισωγύρισμα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα ήταν εντελώς καταστροφικό.
Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο ακόμη και με τοπικά lockdown ώστε να αποφευχθεί τυχόν πισωγύρισμα με αύξηση της διασποράς του ιού.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, με αφορμή το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξέλιξη της πανδημίας, υπογράμμισε ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία παίζει «απολύτως κρίσιμο ρόλο».
Αλλωστε, συμπλήρωσε, «το είπαμε εξ αρχής, το λέμε συνεχώς, το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση που έκανα για την άρση των μέτρων. Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο».
Επιπλέον, τόνισε, «έχουμε σε ισχύ ένα αυστηρό μηχανισμό και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμη, αρκετούς μήνες ακόμη, επιδημιολογικής επιτήρησης». Σημείωσε, δε, ότι θα πρέπει να μετράμε τέσσερις δείκτες: Θετικά κρούσματα, θετικότητα στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο, επιβάρυνση συστήματος υγείας, δείκτες εμβολιασμού.
«Αυτοί οι τέσσερις δείκτες θα δείχνουν πού χρειάζεται να έχουμε έκτακτες παρεμβάσεις, όχι με τα μέτρα του lockdown αλλά παρεμβάσεις που θα καταπνίγουν πιθανές εξάρσεις του ιού», διευκρίνισε.
Η ανησυχία για την «αθηναϊκή μετάλλαξη»
Οι μεταλλάξεις βάζουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο παιχνίδι, είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενος στη λεγόμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη», λόγω της υψηλής συχνότητας εντοπισμού της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο κέντρο της πρωτεύουσας, επισήμανε πως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: «Είναι γεωγραφικά διαγεγραμμένη στο κέντρο της Αθήνας και κοινωνικοοικονομικά διαγεγραμμένη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».
«Έχουμε την τύχη να έχουμε ανιχνεύσει από αρκετά νωρίς την "αθηναϊκή μετάλλαξη", οπότε μπορούμε εάν δράσουμε συντονισμένα και στοχευμένα στις συγκεκριμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού που παρατηρείται υψηλή συχνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης και να την ελέγξουμε» υπογράμμισε.
«Περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ακόμη και με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως άμεσες λύσεις», επισήμανε ο καθηγητής.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Θάνος πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, τονίζει: «Έχουμε αυτή τη στιγμή 1.050 γονιδιώματα του στελέχους αυτού, αυτό που λανθασμένα ονομάζουμε "αθηναϊκή", τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το 30% των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας, έχει κάποιο χαρακτηριστικό που το κάνουν ανταγωνιστικό ως προς το βρετανικό».
Διευκρινίζοντας ότι η μετάλλαξη είχε εντοπιστεί αρχικά στη Νιγηρία ήδη πριν από τον Φεβρουάριο, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως το στέλεχος αυτό είναι πιο μεταδοτικό.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».
Το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID όπως: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο.
Χθες, εξάλλου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας υπογράμμισε την ανάγκη για επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις.
«Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο καθηγητής.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πάντως, έστειλε την Δευτέρα μήνυμα καθησυχασμού, χωρίς να κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό της.
«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη».
Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι η λύση καθώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων.