ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινο Πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης

AP

Ελλάδα και Γερμανία είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν την Τρίτη με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα από τα κράτη τα οποία ανήκουν στην πρώτη ομάδα, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία συμμετείχαν ήδη στην δοκιμή όπως σημείωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέιντερς χαρακτήρισε ως «πολλά υποσχόμενη αρχή για τα πιστοποιητικά της ΕΕ για εμβολιασμό, τα τεστ και ανάρρωση για την COVID19» και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα και την επόμενη».

Πάντως στους κόλπους της ΕΕ υπάρχουν δύο βασικές διαφωνίες, που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

Διαβουλεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Νωρίτερα την Τρίτη, για τρίτη φορά τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Πορτογαλικής Προεδρίας, το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Σημειώνεται πως, η κύρια διαφωνία αφορούσε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δωρεάν διαγνωστικά τεστ ή έστω για ένα ανώτατο όριο τιμής.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τα κράτη-μέλη να μην επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς, όπως καραντίνα, στον κάτοχο του πιστοποιητικού που φτάνει στην επικράτειά τους.

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θέλησαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια τόσο για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς, όσο και για την τιμή των τεστ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε επίσης το πιστοποιητικό να ονομαστεί «Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19», κάτι το οποίο τα κράτη-μέλη έδειξαν να αποδέχονται.

Η διαδικασία είχε επείγοντα χαρακτήρα και στόχος ήταν να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Σε αναζήτηση χρυσής τομής στη Σύνοδο Κορυφής

Η πολιτική πίεση έχει ενταθεί ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 24-25 Μαΐου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει να βάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι τη σφραγίδα τους στον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στην συνεδρίαση του Coreper που θα λάβει χώρα την Τετάρτη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων από και προς τρίτες χώρες. Υπό την πίεση χωρών όπως η Γερμανία, το ανώτατο όριο κρουσμάτων της νέας «λευκής λίστας»μειώθηκε από 100/100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες, που ήταν η πρόταση της Κομισιόν, σε 75 (το υφιστάμενο όριο είναι 25).

Η ελληνική πλευρά, υπενθυμίζεται, ήλπιζε να το αυξήσει ακόμα περισσότερο, στα διακόσια.

Τριβές προκαλεί επίσης η διατύπωση σχετικά με το ποια εμβόλια θα αναγνωρίζονται όσον αφορά ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, καθώς η γραμμή που μοιάζει να επικρατεί είναι να επιτρέπονται μόνον όσα έχουν εγκριθεί από τον EMA ή τον ΠΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης