ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Μία δόση μετά από νόσηση, η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής

AP Photo/Michel Euler

Υπό το φως των ευρημάτων της πρώτης μελέτης που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων του ιού SARS-CoV-2 έπειτα από φυσική λοίμωξη για έναν χρόνο και τη μείωση κατά 96% του κινδύνου επαναλοίμωξης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τροποποιεί την αρχική σύστασή της ως προς τον εμβολιασμό ατόμων που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, εισηγούμενη να γίνεται μία δόση εμβολίου, η οποία ενέχει το ρόλο επαναληπτικής δόσης.

«Η νέα σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης» δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της εθνικής εμβολιαστικής εκστρατείας.

Εξηγώντας τους λόγους για την επικαιροποίηση της σύστασης της Επιτροπής Εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου παρέπεμψε στην προ ημερών προδημοσίευση πολυκεντρικής μελέτης από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας -υπό τον τίτλο «τα αντισώματα του SARS-CoV 2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης».

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως η μελέτη είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 άτομα που ανήκουν στους επαγγελματίες Υγείας που νόσησαν από κορωνοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Μελετήθηκε η κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες του ιού.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά· είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης. Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα από τη φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση -εξουδετερωτικά αντισώματα, μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς εμβολιασμούς, τις αναμνηστικές δόσεις-, ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις, επισήμανε η ίδια.

Ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας που γινόταν παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο για τα εξουδετερωτικά αντισώματα δίνει αποτελέσματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι πολύ μακρότερη από τη διάρκεια του ενός έτους, εξήγησε.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι υπάρχουν και άλλες μελέτες, και από τη χώρα μας, που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, και αποσαφήνισε:

«Αυτό ήταν και το κίνητρο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει. Οι αρχές ήταν μετά τη νόσηση να γίνουν δύο δόσεις εμβολίου. Επομένως, η νέα σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης».

Κατά την ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι μέχρι να προκύψουν αυτά τα νέα δεδομένα αναφερόμασταν σε σπάνια πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των πρώτων τριών μηνών, ενώ οι ορολογικές μελέτες ανέφεραν προστασία με τα εξουδετερωτικά αντισώματα διάρκειας πέντε μηνών ή επτά μηνών, αλλά με την πρόοδο του χρόνου βγαίνουν διαρκώς εργασίες που επιμηκύνουν το διάστημα της προστασίας.

«Η πανδημία είναι ένα μεγάλο μάθημα και είμαστε όλοι μαθητές γιατί καθημερινά αθροίζονται νέες γνώσεις που συμπληρώνουν σημαντικά κενά και απαντούν σε αβεβαιόητες ή και σε προβληματισμούς» ανέφερε.

Αναφερόμενη στις νέες μελέτες, η ίδια σημείωσε πως δύο επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί για τους εμβολιασμούς, ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή δεν είναι χρήσιμο αφού καταργείται η αποτελεσματικότητά του εξαιτίας των μεταλλάξεων, δεν ευσταθούν.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι σήμερα μας έχουν απασχολήσει» τόνισε.

Ως προς την προστασία ανοσοκατεσταλμένων και ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως σημαντική μελέτη σε δείγμα 100 ατόμων καταδεικνύει ότι ο έλεγχος της ανταπόκρισης αυτών των ατόμων δείχνει ότι είναι μειονεκτικός, δεδομένου ότι με το σχήμα των δύο δόσεων, το 46% έχει ικανοποιητική προστασία.

Η ευθύνη για την προστασία τους είναι αυξημένη τόσο για τα άτομα που είναι γύρω τους, όσο και για όλους μας ως κοινωνία» ανέφερε για να συμπληρώσει ότι για τη συγκεκριμένη ομάδα αναμένονται νέες συστάσεις-οδηγίες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να λάβουν κάποια συμπληρωματική δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης