staellinika.com: Τώρα σε ισπανικά και πορτογαλικά για τους ομογενείς της Λατινικής Αμερικής
«Η γεωγραφική απόσταση δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για την εμβάθυνση των σχέσεων μας με την ομογένεια της Λατινικής Αμερικής αλλά και για την ανάπτυξη των σχέσεων μας με τις χώρες αυτές» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.
Ο κ. Χρυσουλάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως ο ρόλος των ομογενών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς «βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων μας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής» και παρουσίασε προτάσεις, απαντώντας στα αιτήματα των ομογενών. Ειδικότερα, αναφορικά με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ομογενών, ανακοίνωσε πως «με εντολή του πρωθυπουργού χτίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και στην ισπανική και πορτογαλική γλώσσα για τις ανάγκες των Ελλήνων που ζουν στη Λατινική Αμερική και πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί». Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή από την Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με την συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser, στον Καναδά.
Επιπλέον, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε και στη νομοθέτηση της επαναλειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τόνισε και μία σειρά από δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπως η επικείμενη αποστολή παιχνιδιών με θέμα την Επανάσταση του 1821 στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού μετά από συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, η αποστολή βιβλίων στη Λατινική Αμερική, οι πολυάριθμοί διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχουν πολλά παιδιά από τη Λατινική Αμερική, η εξασφάλιση για πρώτη φορά της συμμετοχής μαθητών και από σχολεία του εξωτερικού στην Οικονομική Ολυμπιάδα κ.α.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Ιάσων Πιπίνης, στην τοποθέτηση του, απευθυνόμενος στους ομογενείς επανέλαβε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη Λατινική Αμερική και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την περιοχή στο άμεσο μέλλον. «Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι μια περιοχή που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ένας επιπλέον λόγος για αυτό είναι η ύπαρξη σημαντικών και δραστήριων ελληνικών κοινοτήτων στις χώρες αυτές. Αυτή η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την προσοχή της, ακούγοντας τους ομογενείς και προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν ένα ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό βάρος στην διεθνή σκηνή. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των σχέσεων μας με αυτές τις χώρες».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι με ταχείς ρυθμούς έχει ξεκινήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των προξενικών υπηρεσιών μέσω του προγράμματος «myConsulLive», μίας πλατφόρμας που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στο πρότυπο αντίστοιχων υπηρεσιών και ψηφιακών ραντεβού που ήδη παρέχουν διάφοροι δημόσιοι φορείς στην Ελλάδα. Με το πρόγραμμα αυτό οι απόδημοι Έλληνες αποκτούν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τις Αρχές μας στο Εξωτερικό χωρίς φυσική παρουσία, αλλά μέσω μίας προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο υπάλληλο.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν επίσης 13 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και τη Χιλή. H κ. Χαρά Χρηστακίδη έκανε τον συντονισμό της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία, κ. Γιάννης Πεδιώτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Μεξικό, κα Αργυρώ Παπούλια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουρουγουάη, κ. Γιώργος Αραβοσιτάς, ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αργεντινή, κ. Φώτης Φιλέντας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Χιλή, κ. Νίκος Βαγδούτης και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βενεζουέλα, κ. Γιώργος Ρουσσομουστακάκης.