ΕΛΛΑΔΑ

Νέες τάσεις στον τουρισμό: Ψηφιακοί νομάδες, συνταξιούχοι και μεγαλοεπενδυτές στο «στόχαστρο»

Νέες τάσεις στον τουρισμό: Ψηφιακοί νομάδες, συνταξιούχοι και μεγαλοεπενδυτές στο «στόχαστρο»

Νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό φέρνουν οι αλλαγές στις παγκόσμιες συνήθειες. Ο «ψηφιακοί νομάδες» που πολλαπλασιάστηκαν μέσω πανδημίας, ο τουρισμός των ηλικιωμένων, γνωστός και ως “silvertourism” (από το ασημένιο χρώμα των μαλλιών) αλλά και η προσέλκυση εξαιρετικά εύπορων ανθρώπων μέσω των προγραμμάτων τύπου non-dom είναι τα τρία νέα μέτωπα που με ενδιαφέρον αντιμετωπίζει η εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, πρόκειται για παγκόσμιες τάσεις που μάλιστα γιγαντώνονται το τελευταίο διάστημα και αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού σε επιχειρηματικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο διεθνώς, καθώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις σπεύδουν να προσελκύσουν αυτού του τύπου τους επισκέπτες. Σε αυτό το πλαίσιο και η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες μάλιστα έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν καρπούς ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων

Το μεγαλύτερο, αλλά και πιο επίκαιρο στοίχημα που μπορεί να αλλάξει συνολικά το τοπίο του τουρισμού, δίνοντας παράλληλα σημαντική τόνωση στην οικονομία ακούει στο όνομα «ψηφιακοί νομάδες». Καθώς μάλιστα η πανδημία έχει αλλάξει τα εργασιακά μοντέλα με την τηλεργασία να κυριαρχεί, το σενάριο του «δουλεύω στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα» γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό. Επιπλέον, τα φορολογικά κίνητρα που έχουν θεσπιστεί κάνουν τη μετοίκιση στη χώρα μας περισσότερο συμφέρουσα από ποτέ.

Ενδεικτικό του αποτυπώματος που μπορούν να έχουν στην εγχώρια οικονομία οι ψηφιακοί νομάδες είναι πως σύμφωνα με την έρευνα Buffer 2020, το 70% και πλέον των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων. Έτσι, σύμφωνα και με σχετική μελέτη του «MIT EnterpriseForum», εφόσον η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 «ψηφιακούς νομάδες» ετησίως, με μία μέση παραμονή έξι μηνών, θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών. Έτσι, όπως προσέθεσε ο κ. Θεοχάρης, «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το ζήτημα των 'ψηφιακών νομάδων' και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα». Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας στα εξής πεδία:

  • Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για «ψηφιακούς νομάδες».
  • Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
  • Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε «startup» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

Παράλληλα, οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε έργα έρευνας και ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν πηγή θέσεων εργασίας για διεθνές ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα το εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογίας και πληροφορικής μεγαλώνει, λειτουργώντας ως επιπλέον δέλεαρ.

Επιπλέον, τα σημαντικά έργα real estate που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται στην Ελλάδα -με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό- αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για τους ψηφιακούς νομάδες που θα μπορούν να συνδυάσουν την εργασία στη χώρα μας με εξαιρετικές συνθήκες διαμονής και διαβίωσης.

Τα φορολογικά κίνητρα

Πέραν των παραπάνω, ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, η χώρα μας προσφέρει μια σειρά από «σκληρά» φορολογικά κίνητρα, τα οποία λειτουργούν ως επιπλέον δέλεαρ για τους «ψηφιακούς νομάδες» προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα έναντι γειτονικών χωρών. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο και περιγράφει τις διαδικασίες υπαγωγής για τους κατοίκους εξωτερικού που μεταφέρουν την εργασία τους στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο σχετικός νόμος προβλέπει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Η εν λόγω φοροαπαλλαγή έχει διάρκεια επτά ετών και προϋποθέτει πως ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος στην Ελλάδα και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στη χώρα μας. Παράλληλα, γίνονται προετοιμασίες και για την έκδοση ειδικής βίζας για τους ψηφιακούς νομάδες, ώστε η χώρα μας να μπορεί να προσελκύσει και ενδιαφερόμενους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον για “silver tourism

Αντίστοιχα, «πατάει γκάζι» η προσέλκυση επισκεπτών μεγαλύτερης ηλικίας από το εξωτερικό καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και σημαντικές προοπτικές για μακροχρόνια εγκατάσταση στη χώρα. Μάλιστα, προκειμένου να προσελκύσει συνταξιούχους από το εξωτερικό, η ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει ιδιαίτερα ευνοϊκά φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 7%.

Επιπλέον, για διάστημα 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.

Μάλιστα, το εν λόγω μέτρο έχει αντιμετωπιστεί πολύ θετικά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί ήδη 45 αιτήσεις από συνταξιούχους τους εξωτερικού ενώ επιπλέον 50 συνταξιούχοι αναμένεται να υποβάλλουν προσεχώς τις αιτήσεις τους. Όπως εκτιμούν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας από τα δεδομένα που ισχύουν στο εξωτερικό, η δυναμική για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι σαφώς μεγαλύτερη, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι πολλές αιτήσεις προήλθαν από συνταξιούχους που ήταν φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ιταλία, αλλά προτιμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Όσο για τα οφέλη, πέρα από τα προφανή φορολογικά, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ξοδεύουν σχεδόν ολόκληρη τη σύνταξή τους στη χώρα μας για όλο το διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, όπως έχει δείξει και το παράδειγμα του εξωτερικού, αυτή η κατηγορία επισκεπτών ξοδεύει επιπλέον χρήματα για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας αλλά και αυτοκινήτων ενώ «δίνει ζωή» σε τοπικές κοινωνίες που θα κινδύνευαν υπό άλλες συνθήκες να μαραζώσουν.

Κερδίζει έδαφος και το non-dom

Το τρίπτυχο των νέων δεδομένων κλείνει η παροχή φορολογικών κινήτρων που δίνονται σε πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια (Ultra High NetWorth Individuals) προκειμένου να μετεγκατασταθούν στη χώρα μας. Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό ως non-dom, προβλέπει ειδική μεταχείριση σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ εντός τριετίας σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Όσοι το αξιοποιήσουν θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή 100.000 ευρώ για 15 έτη, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Προφανώς το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό ενδιαφερομένων, όμως το αποτύπωμα του καθενός από αυτούς είναι αναλογικά πολλαπλάσιο.

Γιατί, όπως αναφέρουν πρόσωπα που έχουν την εμπειρία του non-dom αυτού του τύπου από άλλες χώρες, οι άνθρωποι αυτοί ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τη διαμονή τους αλλά και των μελών της οικογένειά τους, ενώ κατά κανόνα πραγματοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητα.

Ανακαλύψτε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον Τουρισμό εδώ